Η «Ανδρομάχη» στο Ηράκλειο!

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Κυριακή 21.04.2013
έως Κυριακή 21.04.2013
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο   
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για το μονολογικό έργο «Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας» του θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί με εξαιρετική επιτυχία σε Ρόδο, Κω, Λέρο και Σητεία, υπό τη μορφή performance.



Η ηρωίδα του νεοελληνικού έργου, Ανδρομάχη, βρίσκει εδώ διέξοδο στη ζωγραφική, στην παιδική της κλίση που είναι ό,τι της έχει απομείνει μαζί με τη μνήμη και την επιθυμία. Ζωγραφίζει τοπία από το σκληρό παρελθόν και την Τροία, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει όσα στοιχειώνουν το μυαλό της. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να τα απομυθοποιήσει και να τα εντάξει σε νεκρές φύσεις αναμνήσεων αποδυναμώνοντας έτσι την έντονη συναισθηματική φόρτιση που φέρουν –αδιάκοπα- εντός της. Ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο σε ανοιχτό διάλογο με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που καταδεικνύει την οδύνη της προσφυγιάς και τη μοναξιά του Ξένου στην εκάστοτε χώρα «υποδοχής». Το πλήρες σώμα του κειμένου είναι ηχογραφημένο και λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για την επαγγελματία ζωγράφο που αναλαμβάνει να σχεδιάσει τοπία του έργου σε πραγματικό χρόνο, αυτόν της παράστασης.



H εικαστική performance θα λάβει χώρα στην Πύλη του Αγίου Γεωργίου / Λαζαρέτο. Η πύλη αυτή είναι μια θολωτή στοά μήκους 43μ. που για πολλές δεκαετίες βρίσκονταν θαμμένη κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας, στην καρδιά της πόλης. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε και ανακαινίστηκε φέρνοντας στο φως μια άγνωστη εικόνα από την πολύχρονη ιστορία του Μεγάλου Κάστρου.

Η Πύλη του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1565 επί ενετοκρατίας και συνέδεε το περιτειχισμένο Ηράκλειο με την Ανατολική Κρήτη. Αλλιώς ονομαζόταν Πύλη Λαζαρέτο γιατί οδηγούσε στο Λαζαρέτο, δηλαδή το λοιμοκαθαρτήριο, που βρισκόταν στα ανατολικά παράλια έξω από τα επιβλητικά τείχη του Ηρακλείου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Έργο: Άκης Δήμου
Ιδέα-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Φωνή Ανδρομάχης: Δήμητρα Παπαγιάννη
Χέρι Ανδρομάχης: Ηλιάνα Μπάρδη

Ωρα 19:00

Πύλη Αγίου Γεωργίου / Λαζαρέτο (κάτω από την πλατεία Ελευθερίας – Άγαλμα Βενιζέλου, είσοδος από δημοτικό πάρκινγκ)

ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ


Αντί βιογραφικού σημειώματος:

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.
Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.


Κάντε Like το psixagogia.gr