“Τρελαντώνης” στο Ακροπόλ

Χώρος:Θέατρο Ακροπόλ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ιπποκράτους 9-11
Τηλέφωνο:2103643700
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τετάρτη 17.10.2012
έως Κυριακή 05.05.2013
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Ενήλικες 12 ευρώ, παιδιά 10 ευρώ 
Ο Τρελαντώνης, το αξιαγάπητο σκανδαλιάρικο αγοράκι που έπλασε η Πηνελόπη Δέλτα, σύμβολο της αθωότητας και της ανυπότακτης παιδικής φαντασίας, η πιο προσφιλής μορφή της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, συναντιέται και πάλι με τους μικρούς φίλους του, στο θέατρο Ακροπόλ.



Την παράσταση υπογράφει η δημιουργική ομάδα που πέρυσι μας έδωσε την επιτυχημένη παράσταση Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους, η οποία ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους θεατρόφιλους και επαινέθηκε από την κριτική.
Η Τρελαντώνης του «Ακροπόλ», σε κείμενο του σημαντικού έλληνα ποιητή Στρατή Πασχάλη ο οποίος διασκευάζει δημιουργικά το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, και χορογραφία και σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, δίνει έμφαση στην ανασύσταση του κλίματος της εποχής αλλά με μοντέρνο βλέμμα.
Η παράσταση αναπολεί νοσταλγικά την αθωότητα των περασμένων εποχών, αποδίδοντάς τη, όμως, μέσα από σύγχρονες, νεοτερικές χορευτικές και σκηνοθετικές τεχνικές. Αυτό το μπόλιασμα του κλασικού με το καινοτόμο βρίσκεται στην καρδιά της παράστασης.
Το πνεύμα αυτό διαπνέει την πρωτότυπη μουσική του ταλαντούχου νεαρού συνθέτη Απόλλωνα Ρέτσου, ο οποίος συνέθεσε μελωδίες και τραγούδια που ανοίγονται στην οπερέτα, τις ανάλαφρες μουσικές της εποχής και φτάνουν μέχρι τον σύγχρονο, ηλεκτρικό ήχο. Η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής, συνοδεύοντας τους δώδεκα εκλεκτούς ηθοποιούς και χορευτές οι οποίοι χορεύουν, τραγουδούν και ενσαρκώνουν τους ήρωες του Τρελαντώνη.
Στην προσπάθεια ακριβούς ανασύστασης του κλίματος της εποχής, αρωγός και σημαντικός συνεργάτης είναι το Μουσείο Μπενάκη, που παραχώρησε από το Ιστορικό του Αρχείο πολύτιμο οπτικό υλικό για το εικαστικό μέρος (προβολές, βίντεο) που επί σκηνής συνδράμει τους ηθοποιούς και τους μουσικούς.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο διεθνούς φήμης έλληνας σκηνογράφος Γιάννης Μεζικώφ.
Βοηθός χορογράφου είναι ο καταξιωμένος, πολύπειρος χορευτής Αλέξανδρος Κεϊβανάη ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η ταλαντούχα νεαρή σκηνοθέτις Χλόη Μάντζαρη.

Συντελεστές:

Διασκευή – κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία – χοροραφία: Σοφία Σπυράτου
Πρωτότυπη μουσική: Αππόλων Ρέτσος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Βοηθός χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χλόη Μάντζαρη

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΗΣ : ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ
ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ : ΠΟΥΛΟΥ∆ΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥ∆ΟΥΡΗΣ : ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΥ : ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΝΗ : ΜΙΣ ΡΑΙΣ – ΑΦΡΟ∆ΙΤΗ – ΛΟΥΚΙΑ
ΛΟΥΣΑ ΜΑΡΣΕΛΟΥ : ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΕΤΑ
ΝΙΚΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ : ΘΕΙΟΣ ΖΩΡΖΗΣ – ΜΠΑΝΑΝΑΚΗΣ
ΝΑΝΤΙΑ ΜΗΤΡΟΥ∆Η : ΘΕΙΑ ΑΡΓΙΝΗ – ΕΞΑ∆ΕΡΦΗ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΑ – ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
ΑΛΚΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ : ΘΕΙΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ – ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΤΑΣ – ΠΑΙ∆Ι
ΒΕΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ : ΑΛΙΣ ΧΟΡΝ – ΚΛΕΙΩ – Κ. ΚΑΤΙΝΑ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΥΚΟΣ : ΜΑΞ – ΜΙΜΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ – ΕΞΑ∆ΕΛΦΟΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΤΑΧΥ∆ΡΟΜΟΣ
ΠΑΡΙΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ : ΕΞΑ∆ΕΛΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ – ΒΑΣΙΛΙΑΣ – ΜΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ

Ερμηνεύουν, χορεύουν και τραγουδούν δώδεκα ηθοποιοί και χορευτές
Η μουσική ερμηνεύεται από τους μουσικούς ζωντανά επί σκηνής.

ΔΙΑΣΚΕΥΗ : ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΑΠΟΛΛΩΝ ΡΕΤΣΟΣ

Η παράσταση βασίζεται σε βασικά σημεία από το πασίγνωστο παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Τρελαντώνης» (1932). Διανθίζεται και από λίγα, λιτά κομμάτια, παρμένα από τις αυτοβιογραφικές Πρώτες Ενθυμήσεις της, αφού σύμφωνα με τον μελετητή και απόγονό της Παύλο Ζάννα, οι Πρώτες Ενθυμήσεις συμπληρώνουν την οικογενειακή εικόνα που μας δίνει ο Τρελαντώνης» και «πρέπει να γράφτηκαν ταυτόχρονα ή μετά τον Τρελαντώνη». Σκοπός της παράστασης είναι η μαγική και ζωντανή χαρτογράφηση μιας εποχής, αλλά και η αναπαράσταση των νοσταλγικών αναμνήσεων μιας σπουδαίας προσωπικότητας όπως η Πηνελόπη Δέλτα που συνδέθηκε στενά με τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από τα σπαρταριστά αλλά και ποιητικά επεισόδια των περιπετειών τεσσάρων παιδιών που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Καστέλα, με κεντρικό ήρωα τον θρυλικό Τρελαντώνη.
Η παράσταση θα είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες πρόσληψης των παιδιών και θα συνοδεύεται από μουσική και τραγούδια βασισμένα σε λόγια και εκφράσεις του ίδιου του βιβλίου. Δεν θα έχει χαρακτήρα ρετρό, αλλά σύγχρονο ήχο και μινιμαλιστική απόδοση των μοτίβων της ελληνικής μπελ επόκ, με διάθεση οι σκηνές και τα επεισόδια να αποδίδονται σα να πρόκειται για ένα χαρούμενο παιχνίδι με τη χρήση αληθινών παιδικών παιχνιδιών σε μεγαλύτερες από το κανονικό διαστάσεις. Το πεζό μέρος του θεατρικού κειμένου θα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό πιστά τόσο τη γλώσσα όσο και την πλοκή των περιστατικών όπως αυτά καταγράφονται από την πένα της μεγάλης συγγραφέως, χωρίς αυθαιρεσίες, εκμοντερνισμούς και παραποιήσεις, αλλά με προσεκτική αφαίρεση και σκηνική αναμόρφωση. Το πνεύμα της σκηνοθεσίας θα βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνική γραφή μέσα από εικόνες και ρυθμούς που τα φέρνουν σε επαφή με την ποιότητα και την ανεπιτήδευτη γραφή ενός σπουδαίου λογοτεχνικού αριστουργήματος, διατηρώντας ταυτόχρονα στοιχεία και τρόπους από το θέατρο και τη θεατρική γλώσσα της σημερινής εποχής. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν προβολές ιστορικών ντοκουμέντων, αντλημένων από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
Το κεντρικό πρόσωπο, ο Αντώνης, συνιστά για μας μια εμβληματική περίπτωση αγοριού που βρίσκεται στο κρίσιμο μεταίχμιο της μετάβασης από την εντελώς παιδική στην προ-εφηβική ηλικία. Το πέρασμα αυτό χαρακτηρίζεται από μια σειρά «αταξιών» που συμβολίζουν κάποιους μικρούς άθλους, απαραίτητους για να βρει την προσωπικότητά του και να προετοιμαστεί για τη «μάχη» που πρόκειται να δώσει μέσα στο οργανωμένο περιβάλλον της σχολικής ζωής. Στην αντιπαράθεσή του με τον περίγυρο των ενηλίκων συγγενών, αλλά και των ανηλίκων αδελφών και εξαδέλφων του, θα υπερασπιστεί και θα εδραιώσει μέσα του αξίες που προκύπτουν από τις συγκρούσεις τους και τις τολμηρές συμπεριφορές του, σφραγισμένες πάντα από ανθρωπιά και ευαισθησία. Δορυφόρος του σε αυτή τη μεταβατική και «ηρωική» εμπειρία, η μικρότερη αδελφή του, η Πουλουδιά ( η ίδια η Πηνελόπη Δέλτα), θα τον παρακολουθήσει με θαυμασμό αλλά και πυγμή, εκφράζοντας μια αντίστοιχή του προσωπικότητα, σε θηλυκή εκδοχή.
Μια νοσταλγική περιπλάνηση στον κόσμο της παιδικής αθωότητας αλλά και της διαχρονικής μάχης του ανθρώπου να επιβεβαιωθεί ως ύπαρξη και να σταθεί με αυθεντικότητα, δύναμη, μα και αγάπη, απέναντι στον κόσμο των Άλλων, συγγενών, φίλων, και μη.
Κάντε Like το psixagogia.gr

Θέατρο Ακροπόλ - Δείτε επίσης