«Αυτή η εβδομάδα θα είναι η …»: Αναλόγια νέων θεατρικών έργων στην Κάμιρο

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τρίτη 07.06.2022
έως Παρασκευή 01.07.2022
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά  


Η Κάμιρος παρουσιάζει μια σειρά αναλογίων νέων θεατρικών έργων με τίτλο «Αυτή η εβδομάδα θα είναι η …», στο πλαίσιο του residency της σκηνοθέτιδος Ελεάννας Τσίχλη.

Με βασικό σύνθημα την πολυαναφερόμενη και πολλαπλώς ερμηνευόμενη φράση της εποχής μας “αυτή η εβδομάδα θα είναι η κρίσιμη”, (αυτό το μότο των αβέβαιων και βάναυσων ημερών που εδώ και τόσο καιρό διανύουμε), η φιλοξενούμενη σκηνοθέτις Ελεάνα Τσίχλη αναζήτησε, μέσα από μια διαδικασία ανοικτή σε όποιον/α το επιθυμεί, νέα θεατρικά κείμενα που δεν έχουν μέχρι στιγμής παρoυσιαστεί και δοκιμαστεί μπροστά σε θεατές. Πέντε θεατρικοί συγγραφείς συνεργάστηκαν με έναν/μία σκηνοθέτη/ιδα σε ένα ιδιόμορφο hub, όπου μέσα από δοκιμές και πειραματισμούς υπήρξε η δυνατότητα εξέλιξης του έργου και της δραματουργίας του. Συνοδοιπόροι στο στάδιο αυτό και ένα ensemble ηθοποιών, αποτελούμενο από σταθερούς συνεργάτες των σκηνοθετών και από πρόσφατα απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Το αποτέλεσμα της κοινής πορείας και της εξέλιξης των έργων θα παρουσιαστεί στο κοινό με τη μορφή δραστικών αναλόγιων, από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022. Ο/Η κάθε σκηνοθέτης/ις, κλήθηκε να συνεργαστεί με μέλη του ensemble των ηθοποιών και να βρει δημιουργικούς τρόπους, να ακουμπήσει σε νέες αισθητικές και με φρέσκια ματιά και μέσα να κάνει το κείμενο να συνομιλήσει με τους θεατές.

Το residency της Ελεάννας Τσίχλη εστίαζε στην έρευνα της σύγχρονης δραματουργίας και της θεατρικής γραφής στην Ελλάδα του 2022, με την προσδοκία να αποτελέσει το εγχείρημα αυτό την αφορμή, ώστε να ανοίξει ένας δυναμικός και παραγωγικός διάλογος μεταξύ της σύγχρονης θεατρικής γραφής και της αναπαράστασής της στη θεατρική σκηνή του σήμερα. Πρόκειται για μια έρευνα που δεν αποσκοπούσε τόσο στο τελικό παραστάσιμο αποτέλεσμα, αλλά στο να δομηθεί το πλαίσιο μιας παραγωγικής συνομιλίας μεταξύ θεατρικής γραφής και παραστατικών τεχνών, στο να δημιουργηθεί ένα κοινό λεξιλόγιο και μεθοδολογικά εργαλεία ανάμεσα στον θεατρικό συγγραφέα / δραματουργό, τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς· με άλλα λόγια να ξαναποτελέσει οργανικό κομμάτι της πρόβας και ο δραματουργός. Η παρούσα ερευνητική ιδέα θέλησε να ξαναφέρει τον θεατρικό συγγραφέα…στην πρόβα! Άλλωστε, θεμελίωση του δραματουργού ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής διαδικασίας, καθώς και η ποικιλία υφών και ειδών θεατρικής γραφής σήμερα, ανοίγουν τον χώρο για την επιστροφή και του θεατρικού συγγραφέα στη δημιουργική διαδικασία.

 
Κάντε Like το psixagogia.gr