Νέο Κρητικό Κουαρτέτο Μουσική δωματίου με έργα Νίκου Σκαλκώτα και Λούντβιχ φαν Μπετόβεν

Χώρος:Πολιτιστικό & συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Πλαστήρα & Ρωμανού
Τηλέφωνο:2810229618
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Δευτέρα 29.04.2024
έως Δευτέρα 29.04.2024
Ηράκλειο  Η προπώληση των εισιτηρίων αξίας12€ και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) 

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
21:00

Κύκλος | Μουσική Δωματίου

Αίθουσα Συναυλιών

Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο γεννήθηκε το 2018 μέσα από τα σπλάχνα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Ηρακλείου υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του βιολιστή Γιώργου Δεμερτζή. Το όνομά του αποτελεί αναφορά στο Κρητικό Κουαρτέτο του Αριστείδη Αντωνακάκη, το οποίο δραστηριοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης κατά τις αρχές προς τα μέσα του 20ου αιώνα.
Έχει ερμηνεύσει έργα του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα κρητικών συνθετών, και έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, καθώς και της Κύπρου. Πρόσφατα εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα MERITA του Le Dimore del Quartetto, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση και υποστήριξη νέων κουαρτέτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένας κύκλος συναυλιών όπου θα πραγματοποιηθεί η σειρά των επονομαζόμενων κουαρτέτων Ραζουμόφσκι του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, με αριθμό έργου 59, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζονται έργα Ελλήνων συνθετών και όχι μόνο. Θα παιχτούν μεταξύ άλλων κουαρτέτα του Νίκου Σκαλκώτα, Μίκη Θεοδωράκη, Φίλιππου Τσαλαχούρη, καθώς και του νεαρού συνθέτη Αντώνιου Τζιβένη.

Στην πρώτη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, Μίκη Θεοδωράκη και Αριστείδη Αντωνακάκη.

Συντελεστές:

Βιολί: Γιάννης Μαγειρόπουλος
Βιολί: Γεώργιος Χλιαβώρας
Βιόλα: Στέφανος Συμεωνίδης
Βιολοντσέλο: Κώστας Σπυριδάκης

Βιογραφικά:

Νέο Κρητικό Κουαρτέτο

Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο γεννήθηκε το 2018 μέσα από τα σπλάχνα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή. Το όνομά του αποτελεί αναφορά στο Κρητικό Κουαρτέτο του Αριστείδη Αντωνακάκη, το οποίο δραστηριοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Έχει ερμηνεύσει έργα του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα Κρητών συνθετών και έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου. Πρόσφατα εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα MERITA του Le Dimore del Quartetto, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση και υποστήριξη νέων κουαρτέτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της ένταξης θα πραγματοποιηθεί ένας κύκλος συναυλιών στις οποίες θα παρουσιαστεί η σειρά των τριών κουαρτέτων με αριθμό Έργου 59 και την επωνυμία Ραζουμόφσκι του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, έργα Ελλήνων συνθετών όπως κουαρτέτα των Νίκου Σκαλκώτα, Μίκη Θεοδωράκη, Φίλιππου Τσαλαχούρη, του νεαρού συνθέτη Αντώνιου Τζιβένη και άλλα. Τα μέλη του κουαρτέτου είναι οι Γιάννης Μαγειρόπουλος και Γεώργιος Χλιαβώρας στο βιολί, Στέφανος Συμεωνίδης στη βιόλα και Κωστής Σπυριδάκης στο τσέλο.

Γιάννης Μαγειρόπουλος | βιολονίστας

Ο Γιάννης Μαγειρόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού το 2014 με τον Ηρακλή Θανάση και από το 2020 με τον διαπρεπή Έλληνα βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή. Τον Ιούνιο του 2019 έλαβε πτυχίο του Αρμονίας και τον Ιούλιο του 2021 δίπλωμα βιολιού. Έχει συμμετάσχει ως μέλος νεανικών ορχηστρών σε διάφορες εκδηλώσεις. Ως μαθητής του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου μετείχε στο μουσικό σχήμα Kretaburg, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 εντάσσεται στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου.

Κατόπιν επιλογής, τον Αύγουστο του 2019, γίνεται μέλος της Concertgebouworkest YOUNG συμμετέχοντας σε θερινό σχολείο στο Έντε της Ολλανδίας, εγχείρημα που τελεί υπό την αιγίδα της περίφημης Concertgebouworkest του Άμστερνταμ. Με την Concertgebouworkest YOUNG συμμετείχε σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στο Άμστερνταμ, στο Έντε και στις Βρυξέλλες, υπό τη διεύθυνση του Πάμπλο Ηράς-Κασάδο και με τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης βιολονίστα Τζούλιαν Ράχλιν. Τον Δεκέμβριο του 2021 συμμετείχε στην Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε συναυλία αφιερωμένη στον Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη στο Ηράκλειο.

Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι μέλος του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου, ενός νεανικού κουαρτέτου εγχόρδων που δημιούργησε ο Γιώργος Δεμερτζής. Με το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο έχει εμφανιστεί στα Χανιά, στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Up to 8, στο Μικρό Θέατρο Κατουνίων Εύβοιας και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον Μάιο του 2022 παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου τα 24 καπρίτσια του Νικολό Παγκανίνι, πρόγραμμα που επαναλήφθηκε τον επόμενο μήνα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά. Επίσης συμμετείχε στο CMF Chania 2022.

Γεώργιος Αλέξανδρος Χλιαβώρας | βιολονίστας

Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Χλιαβώρας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1996. Σε ηλικία 6 ετών μετακόμισε στο Ηράκλειο Κρήτης και εγγράφηκε στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου, όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολιού με τους Ηρακλή Θανάση και Μιχάλη Σπυριδάκη, και έλαβε το δίπλωμα βιολιού υπό τον Μιλτιάδη Παπαστάμου το 2019. Από το 2019 μέχρι το 2023 συνέχισε τις σπουδές του στο βιολί υπό το διακεκριμένο βιολονίστα Γεώργιο Δεμερτζή, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική δωματίου. Το 2020 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές χημικού μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και το 2023 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Χορού της Κολωνίας υπό τη διδασκαλία της διακεκριμένης βιολονίστριας και παιδαγωγού Αριάδνης Δασκαλάκη. Υπήρξε υπότροφος της διετούς Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α. κι έχει συμμετάσχει σε πλήθος παραγωγών με τις ορχήστρες Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, Κρατική Αθηνών, Ελληνική Συμφωνική Νέων κ.α. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια μουσικής δωματίου και μουσικής ερμηνείας με τους Άγγελο Λιακάκη, Σίμο Παπάνα, Τίτο Γουβέλη, κουαρτέτο Έβενος, Απόλλωνα Γραμματικόπουλο κ.α. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ μουσικής δωματίου με διακεκριμένους μουσικούς, όπως ο Γεώργιος Δεμερτζής, Βασίλης Βαρβαρέσος, Σίμος Παπάνας, Δήμος Γκουνταρούλης, David Bogorad κ.α. και είναι ενεργό μέλος του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου.

Στέφανος Συμεωνίδης | βιολίστας

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1996 στις Σέρρες και εγγράφηκε το 2014 στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για προπτυχιακές σπουδές. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την βιόλα το 2015 λαμβάνοντας τα πρώτα του μαθήματα από τον Άγκρον Νταλίπι στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου. Το 2016 εντάχθηκε στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ηρακλείου Κρήτης και σύντομα έγινε μαθητής του Δημήτρη Χανδράκη, καθηγητή βιολιού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη και μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου. Το 2018 βρέθηκε επίσης υπό την περιστασιακή επίβλεψη του Γεωργίου Δεμερτζή, ιδρυτή του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου και εμπνευστή του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου. Έχοντας τελειώσει τις προπτυχιακές του σπουδές στη βιολογία, το 2019 άρχισε να λαμβάνει τακτικά μαθήματα από τον Οδυσσέα Λάβαρη, κορυφαία βιόλα της Bergische Symphoniker και μέλος του κουαρτέτου Έβενος. Το 2021 ξεκίνησε τις σπουδές του με τον Βέρνερ Ντίκελ στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Κολωνίας. Έχει εμφανιστεί δίπλα σε καταξιωμένους και σημαντικούς μουσικούς, όπως τους Γεώργιο Δεμερτζή, Βασίλη Βαρβαρέσο και Χέλμουτ Λάχενμαν. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου, με το οποίο από το 2018 έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Κωστής Σπυριδάκης | βιολοντσελίστας

Ο Κωστής Σπυριδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1993. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 16 ετών με τον Σόρεν Λυνγκ Χάνσεν. Το 2011 έγινε δεκτός στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας για να σπουδάσει βιολοντσέλο με καθηγητή τον Δημήτρη Πάτρα, από όπου αποφοίτησε το 2017. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε πολλούς διαγωνισμούς μουσικής δωματίου εντός του πανεπιστημίου. Από το 2017 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, με μαέστρο τον διακεκριμένο Μίλτο Λογιάδη. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια μουσικής δωματίου με το κουαρτέτο Έβενος, τον Έλιο Όριο, τον Γιώργο Δεμερτζή κ.ά. Σπούδασε βιολοντσέλο με τους Δημήτρη Πέκα, Μιλτιάδη Κασσάρα και με Άγγελο Λιακάκη από το 2020. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και στο ωδείο του Δήμου Ηρακλείου, ενώ συμμετέχει σε πολλά μουσικά projects και είναι μέλος του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου. 


Κάντε Like το psixagogia.gr

Πολιτιστικό & συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου - Δείτε επίσης