Στρέλλα Μιχάλης Παρασκάκης

Χώρος:Εθνική Λυρική Σκηνή - Θέατρο Ολύμπια ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Τηλέφωνο:2103662100
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τετάρτη 18.10.2023
έως Σάββατο 04.11.2023
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 Φοιτητικό: €10 

Όπερα
Στρέλλα
Μιχάλης Παρασκάκης
18, 20, 21, 22, 25, 27, 29 Οκτ 2023
01, 02, 03, 04 Νοε 2023
Όπερα - Ανάθεση της ΕΛΣ - Αναβίωση

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30) |

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGO
«Όλα αυτά που πέρασαν... κι όλα αυτά που θα έρθουν... δεν είναι παρά μια στιγμή».

Η πολυσυζητημένη και εξαιρετικά επιτυχημένη όπερα Στρέλλα του Μιχάλη Παρασκάκη, βασισμένη στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, μια ταινία εμβληματική για την ορατότητα των τρανς και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Η όπερα δωματίου Στρέλλα, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ* και μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Τερζάκη, παρουσιάζεται μέσα από τη φρέσκια και ανατρεπτική ματιά του περιζήτητου θεατρικού σκηνοθέτη Γιώργου Κουτλή. Tρεις διεμφυλικές καλλιτέχνιδες εμφανίζονται ξανά στο λυρικό θέατρο: η Λέττα Κάππα στον ρόλο της Στρέλλας, η Ιωάννα Ζαμ-Πέτρου στον ρόλο της Μαίρης και η Βικτωρία Τσιτουρίδου-Μάγια ως Βίλμα.

Η όπερα πραγματεύεται τη συνάντηση του Γιώργου, ένας σαρανταοκτάχρονου άνδρα που μόλις αποφυλακίστηκε, με τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανς εργάτρια του σεξ που λατρεύει τη Μαρία Κάλλας. Το μέλλον φαντάζει ανοιχτό και για τους δυο τους για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Καθώς, όμως, οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν εκκρεμούν ακόμα, η ιστορία του επανέρχεται για να τον στοιχειώσει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν ένα δρόμο προς τη λύτρωση.

Η κινηματογραφική ιστορία της Στρέλλας, όπως εκτυλίσσεται στο σενάριο των Πάνου Χ. Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη, έχει όλα τα στοιχεία ενός ρεαλιστικού μουσικοθεατρικού δράματος, καθώς ακουμπάει στην αρχαία τραγωδία με ευθείες αναφορές στον μύθο του Οιδίποδα και όρους οπερατικού βερισμού.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η θεματική της ταινίας παραμένει εξίσου επίκαιρη με την εποχή της δημιουργίας της. Στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου η τόλμη και η αλήθεια είναι απολύτως αναγκαίες, τα πρόσωπα της ταινίας, και συνακόλουθα της όπερας, αντιμετωπίζονται όχι ως καρικατούρες αλλά ως άνθρωποι που ερωτεύονται, αγαπούν και πονούν.

Στηριγμένος στα εργαλεία και τους κώδικες της νέας μουσικής, ο δραστήριος συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης υπογράφει μια εξαίσια μουσική με βάση το λιμπρέτο της βραβευμένης συγγραφέως Αλεξάνδρας Κ*, το οποίο διατηρεί τη βασική δομή και την ουσία της κινηματογραφικής ταινίας.

Στην πρώτη του αναμέτρηση με οπερατικό έργο, ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί μια παράσταση που ξεχειλίζει από μαγικό ρεαλισμό, έμπνευση, ευρηματικότητα και χιούμορ. Μια παράσταση για την αγάπη, την αποδοχή και την τρέλα τού να ονειρεύεσαι και να απαιτείς την ευτυχία με κάθε τίμημα.

Λιμπρέτο:
Αλεξάνδρα Κ*, βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα

Μουσική διεύθυνση:
Κωνσταντίνος Τερζάκης

Σκηνοθεσία:
Γιώργος Κουτλής

Σκηνικό:
Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια:
Ιωάννα Τσάμη

Επιμέλεια κίνησης, χορογραφία:
Φένια Αποστόλου

Σχεδιασμός φωτισμών:
Νίκος Βλασόπουλος

Λέττα Κάππα (Στρέλλα), Αναστασία Κότσαλη (Κάλλας), Μιχάλης Ψύρρας (Γιώργος), Ιωάννα Ζαμ-Πέτρου (Μαίρη), Νίκος Σπανάτης ('Aλεξ), Βικτωρία Τσιτουρίδου-Μάγια (Βίλμα), Νίκος Ζιάζιαρης (Αντώνης, Μπάτσος Α', Γιούρι), Νικόλας Μαραζιώτης (Νίκος, Μπάτσος Β'), Νίνα Νάη (Ντραγκ περφόρμερ), Γιώργος Ρούπας (Κουλουκούσης), Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (Σκίουρος), Χριστίνα Κυριάκη / Διδώ Παπανικολάου (Παιδί)

'Aνα Κίφου (φλάουτο), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο), Γκουίντο ντε Φλάβιις (σαξόφωνο), Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι), Καζούγιο Τσουνεχίρο (κρουστά), Μίσλαβ Ρέζιτς (ηλεκτρική κιθάρα), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), 'Aρτεμις Βαβάτσικα (μπαγιάν), θ.α. (βιολί), Χάρης Παζαρούλας (κοντραμπάσο)



 
Κάντε Like το psixagogia.gr

Εθνική Λυρική Σκηνή - Θέατρο Ολύμπια - Δείτε επίσης