Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Πέμπτη 31.08.2023
έως Πέμπτη 31.08.2023
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο  ελεύθερη είσοδο 

100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του «μπλε» αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν την νύχτα της δεύτερης Πανσελήνου, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 αλλά και στις 30 Αυγούστου 2023, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Παράλληλα, άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

Επίσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μάς καλεί το βράδυ της πανσελήνου της 31ης Αυγούστου σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά συμπαράστασης.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών ενημερώνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2023.

Κατά συνέπεια, δεν θα είναι ανοιχτός για το κοινό τις βραδινές ώρες της πανσελήνου, την Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Το μπλε φεγγάρι

Το συγκεκριμένο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος», ενώ έχει ονομαστεί «μπλε φεγγάρι». Έτσι ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σε ένα μήνα (το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα) ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, απ’ όπου και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon.

Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου

Η φράση δεν έχει να κάνει με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια.


 
Κάντε Like το psixagogia.gr