Antonio Canales Gala Flamenca

Χώρος:θέατρο BADMINTON ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή
Τηλέφωνο:13855, 2108840600
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Σάββατο 05.10.2013
έως Σάββατο 05.10.2013
Έχει Λήξει!
Αθήνα   



Antonio Canales Gala Flamenca

5 Οκτωβρίου 2013

Τέσσερα από τα λαμπρότερα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής του flamenco έρχονται στο Θέατρο Badminton και φέρνουν το duende, το πνεύμα του αληθινού flamenco. Όλη η φλόγα και η έκσταση της Ανδαλουσίας, σ’ ένα εκθαμβωτικό gala που ξυπνά την ουσία του τραγουδιού και του χορού flamenco: το πάθος.

Το Gala Flamenca σφραγίζει με την παρουσία του ο χορευτής Antonio Canales, ο μεγαλύτερος σταρ του flamenco σήμερα, μια πληθωρική προσωπικότητα που εδώ και τριάντα χρόνια έχει ταυτίσει το όνομά του με τον χορό της Ανδαλουσίας. Δίπλα του λάμπουν τρεις σπουδαίοι χορευτές της νέας γενιάς: η Karime Amaya, ο Carlos Rodrνguez και ο Jesϊs Carmona. Οι τρεις τους, άξιοι συνεχιστές της παράδοσης, ερμηνεύουν φλογισμένα κλασικά κομμάτια, αλλά και ανατρεπτικές μοντέρνες χορογραφίες που συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον του flamenco. Το Gala Flamenca διευθύνει ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Αngel Rojas, ιδρυτής του Nuevo Ballet Espaρol (1995), που συνδύασε το flamenco με το σύγχρονο χορό κι έδωσε νέα ώθηση σε μια τέχνη με ιστορία αιώνων. Ο Rojas διευθύνει, δεν σκηνοθετεί με την τυπική έννοια: γιατί στην καρδιά του flamenco βρίσκεται πάντα ο αυτοσχεδιασμός, η έξαψη της στιγμής και –πάνω απ’ όλα– το προσωπικό, μοναδικό ταμπεραμέντο κάθε χορευτή. Εκτός από τους 4 σολίστ στο Gala Flamenca συμμετέχουν και δέκα διακεκριμένοι χορευτές μουσικοί και τραγουδιστές.

Antonio Canales: ο σούπερσταρ του flamenco

Ο Antonio Canales είναι κάτι περισσότερο από μια διεθνής διασημότητα του flamenco: είναι ο σημαντικότερος χορευτής flamenco των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Canales γεννήθηκε το 1961 στη Σεβίλλη. Σπούδασε στο Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, όπου αναδείχθηκε σολίστ, κι έπειτα μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί εντάχθηκε στην ομάδα χορού της Maguy Marin και συνέπραξε με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Rudolf Nureyev και η Maya Plisetskaya.

Στη συνέχεια ο Canales διέγραψε μια λαμπρή πορεία, λαμβάνοντας αναρίθμητες διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και δίνοντας παραστάσεις σ’ όλον τον κόσμο. Το 1992 συνέστησε τη δική του ομάδα χορού, ενώ το 1999 ίδρυσε Σχολή, τη Fuerza Latina en Avila. Ο Canales χορογράφησε, με εξαιρετική καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, δικές του παραστάσεις και έργα κατά παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ισπανίας, ενώ συμμετείχε, μαζί με άλλους κορυφαίους του flamenco (όπως οι Paco de Lucia, Tomatito και Eva Yerbabuena) στη Biennale Flamenco της Σεβίλλης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Canales εργάστηκε στο Guanajuato, στο Μεξικό, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών της μεξικανικής ανεξαρτησίας. Επίσης, δίδαξε στο Θέατρο της Μαδρίτης, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Θερβάντες και συνεχίζει να εμφανίζεται ως χορογράφος και χορευτής σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικάνικες πρωτεύουσες. Στην Αθήνα τον έχουμε απολαύσει και άλλες φορές στο παρελθόν με διάφορές παραστάσεις, όπως το “Torrero”, μια πολυβραβευμένη παραγωγή με περισσότερες από 700 παραστάσεις σε όλον τον κόσμο.

Όλο το flamenco σε μια παράσταση

Το Gala Flamenca είναι μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του flamenco σε μια πλούσια γκάμα από ανεπανάληπτες χορογραφίες. Το θέαμα περιλαμβάνει οκτώ κομμάτια που καλύπτουν όλα τα είδη, τα θέματα, αλλά και τα έντονα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν το baile flamenco.

Έτσι, το Taranto, το πρώτο κομμάτι του gala, είναι ένας χορός με δραματικό τόνο, που προέρχεται από τον κόσμο των ισπανών ανθρακωρύχων κι εκφράζει τις δυσκολίες της ζωής τους. Αντίθετα, το Tangos de la Chumbera είναι ένα χαρούμενο κομμάτι από την πόλη Huelva, που αντανακλά το παιχνίδισμα και την ελαφρότητα του ανδαλουσιανού ήλιου. Το Caracoles, που χορεύεται με εντυπωσιακή μαδριλένικη ενδυμασία, μας ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα της ισπανικής πρωτεύουσας ενώ τα Soleα por bulerνas και Trilla γεφυρώνουν τον κλασικό χορό με το σύγχρονο flamenco. Το Seρora και το Rondeρa είναι χορογραφίες αφιερωμένες στη γυναίκα και το ερωτικό πάθος, ενώ στο Alegrνas, το συναρπαστικό φινάλε της παράστασης, όλοι οι χορευτές και τα συναισθήματα –δύναμη, ένταση, χαρά, μελαγχολία– πλημμυρίζουν τη σκηνή.

Flamenco: ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμών

Το Gala Flamenco είναι ένα θέαμα που πρεσβεύει ιδανικά τη μεγάλη παράδοση του flamenco. Σήμερα, η μουσική και ο χορός flamenco θεωρούνται συνώνυμα της ισπανικής κουλτούρας, ιδίως της νότιας Ισπανίας. Ωστόσο, το flamenco ξεκίνησε ως μουσική των τσιγγάνων της Ανδαλουσίας και διαθόθηκε γρήγορα ως αυθεντική έκφραση των λαϊκών στρωμάτων και κάθε μειονότητας στην ηβηρική χερσόνησο. Στο πέρασμα των αιώνων, καθώς η περιοχή άλλαζε κατακτητές και κατοίκους, το flamenco αφομοίωσε εβραϊκές, αραβικές, βυζαντινές, αλλά και νοτιοαμερικάνικες επιρροές, για να γίνει τελικά το έμβλημα της Ισπανίας και παγκόσμιο φαινόμενο με φανατικούς θαυμαστές παντού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιαπωνία υπάρχουν περισσότερες σχολές flamenco απ’ ό,τι στην Ισπανία!

Karime Amaya, Carlos Rodrνguez και Jesϊs Carmona: το παρόν και το μέλλον

Πλάι στον Canales, τρία νέα μεγάλα αστέρια εκπροσωπούν ό,τι πιο φρέσκο και τολμηρό διαθέτει σήμερα η παγκόσμια σκηνή του flamenco.

Η Karime Amaya γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με βαθιές ρίζες στην παράδοση του flamenco: η Amaya είναι ανιψιά της θρυλικής χορεύτριας Carmen Amaya (1917-1963), της χαρισματικότερης Ισπανίδας bailaora (χορεύτριας flamenco), και κόρη της bailaora Mercedes Amaya και του κιθαρίστα Santiago Aguilar. Έκανε το ντεμπούτο της στην ομάδα των γονιών της σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Έχει συμμετάσχει στα σημαντικότερα φεστιβάλ flamenco σ’ όλον τον κόσμο δίπλα στους Joaquνn Cortιs, Farruquito, Marνa Pages, Israel και Pastora Galvan, Manuela Carrasco, Rafael και Adela Campallo, Torombo, Rafael del Carmen κ.ά.

Ο Carlos Rodrνguez γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1975. Σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών έφτασε στις τελικές ακροάσεις του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στο Ballet Teatro Espaρol. Ως νέος καλλιτέχνης ερμήνευσε στο Ballet Teatro Espaρol, στο Ballet Espaρol της Μαδρίτης και στο Zambra Ballet. Στην Expo της Σεβίλλης το 1992 έλαβε μέρος στο έργο La Petenera, σε σκηνοθεσία Emilio Hernαndez, ενώ επιλέχθηκε από το Teatro de la Zarzuela για να συμμετάσχει στο Chorizos y polacos με τις χορογραφίες του Alberto Lorca. Την ίδια χρονιά προσκλήθηκε ως σολίστ στο Real Conservatorio Profesional de Danza. Το 1994 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου χορευτή στο Certαmen Nacional de Coreografνa de Danza Espaρola μαζί με τον Αngel Rojas, και χόρεψε στο Teatro de la Zarzuela, υπό τη διεύθυνση του Emilio Sagi. Το 1995 ο Rodrνguez ίδρυσε μαζί με τον Rojas το Nuevo Ballet Espaρol.

Ο Jesϊs Carmona γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1985 και αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Θεάτρου και Χορού της Βαρκελώνης το 2004. Ο Carmona ξεκίνησε να χορεύει επαγγελματικά στο Teatro Zorrilla στη Βαρκελώνη σε ηλικία δεκαέξι ετών. Από τότε άρχισε μια λαμπρή καριέρα χορεύοντας σε πολλές ομάδες, όπως η Ballet Nacional de Espaρa –ως Πρώτος Χορευτής. Χόρεψε επίσης με τους Nuevo Ballet Espaρol, Carmen Cortes, El Guito, Esther Carrasco κ.ά. Ο Carmona δίδαξε στο Dance Theatre Institute της Βαρκελώνης και παρέδωσε masterclasses στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ινδία. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το First Dance Award στο 52ο Festival de cante de las Minas de la Union (2012) και το Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία «Πρώτος Χορευτής» στον 20όΔιαγωνισμό Flamenco και Ισπανικού Χορού (2011).

Στις 5 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Badminton, ζήστε όλο το flamenco σε μια παράσταση!



Κάντε Like το psixagogia.gr

θέατρο BADMINTON - Δείτε επίσης