Το ντουέτο κιθάρας ΔΩΔΕΚΑΧΟΡΔΟΝ

Χώρος:Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλέφωνο:2103418579
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τετάρτη 28.11.2012
έως Τετάρτη 28.11.2012
Έχει Λήξει!
Αθήνα  15€, Κανονικό 10€ Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Άτομα άνω των 65 ετών/ ΑμΕΑ 
Το ντουέτο κιθάρας ΔΩΔΕΚΑΧΟΡΔΟΝ αποτελείται από τους πολυτάλαντους και βραβευμένους Νότη Γεωργίου (Αρχιμουσικό της Κρατικής Όπερας Ουγγαρίας και σολίστ κιθάρας) και Σούζαν Μάρκου (σολίστ κιθάρας και λαούτου). Το φιλόμουσο κοινό, τελικά, θα έχει τη δυνατότητα να τους απολαύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τρίτη 28 Νοέμβριου (αντί για τον Ιούλιο 2012) στις 21:00, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης.



Ο Νότης Γεωργίου Έλληνας και Κύπριος υπήκοος, γεννημένος στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, αν και διαμορφώθηκε και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, φέρει πάντα το στίγμα του τόπου του και του ελληνισμού.
Ως ντουέτο κιθάρας με την Σουζάνα Μάρκου, και την επωνυμία ΔΩΔΕΚΑΧΟΡΔΟΝ, εμφανίζονται και ηχογραφούν συστηματικά από το 1995. Για τις από κοινού δραστηριότητές τους, που περιλαμβάνουν πολυάριθμες πρώτες παρουσιάσεις έργων, έχουν βραβευτεί επανειλημμένα και πολλοί συνθέτες τους έχουν αφιερώσει έργα τους.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στο ΙΜΚ περιλαμβάνει την Γαλλική Σουίτα σε ντο ελάσσονα του J. S. Bach σε μεταγραφή του Ν. Γεωργίου για 2 κιθάρες, την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του Folías all’ antica βασισμένη σε έργα των Marais, y Coll, Corelli, Farinelli με το δημοφιλέστερο, ίσως, μουσικό θέμα: την Folía-Follia-Folie (τρέλα). Οι συναυλίες ολοκληρώνονται με τη Ρεμπέτικη Σουίτα του Βασίλη Τενίδη, ένα έργο που αντλεί από τον πλούτο της ρεμπέτικης μουσικής, τον οποίο μεταπλάθει και επεξεργάζεται σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα ντουέτα.

Για τη συναυλία του Δωδεκάχορδον στο ΙΜΚ (αρχικά ήταν να γίνει τον Ιούλιο 2012), ο Νότης Γεωργίου σημειώνει: "Αναλαμβάνω με μεγάλη χαρά τις εμφανίσεις στο Ίδρυμα που διαφυλάσσει τη μνήμη ενός εκλεκτού συμπατριώτη και δημιουργού. Ευχαριστώ θερμά το Ίδρυμα για την ευγενή φιλοξενία του, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι συναυλίες, το Σπίτι της Κύπρου για το ενδιαφέρον με το οποίο αγκάλιασε την πρωτοβουλία, καθώς και τον αγαπητό Γιώργο Κουμεντάκη, στον οποίο οφείλω την αρχική μου επαφή με το Ίδρυμα".

Το Πρόγραμμα αναλυτικά:

-J.S. Bach: Γαλλική σουίτα αρ. 2, ντο ελάσσονα BWV 813 (μεταγραφή Ν. Γεωργίου)
-Νότη Γεωργίου: Folías all’antica Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση
(βασισμένο σε έργα των Marais, y Coll, Corelli, Farinel)
-Βασίλη Τενίδη: Ρεμπέτικη Σουίτα
Ερμηνεύει: το ΔΩΔΕΚΑΧΟΡΔΟΝ (Susan Marku και Νότης Γεωργίου)
Οι συναυλίες τελούν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κύπρου κου Ιωσήφ Ιωσήφ


Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Νότης Γεωργίου γεννήθηκε το 1976. Απεφοίτησε από την Ακαδημία Λίστ με διάκριση στη σύνθεση, κιθάρα και διεύθυνση ορχήστρας. Στο ιστορικό της σχολής και του Ουγγρικού Υπουργείου Παιδείας είναι ο μόνος, στον οποίο, λόγω εξαιρετικού ταλέντου, επετράπη η σύμπτυξη 5ετούς κύκλου σπουδών σε 3 έτη. Σπούδασε επίσης σύνθεση και διεύθυνση στη Φλωρεντία και μαθήτευσε σε αρχιμουσικούς όπως Carlo Μaria Giulini, Piero Bellugi, Zubin Mehta, Rudolf Βarshai, Yuri Simonov, Μarek Janowski, Gianluigi Gelmetti, Peter Eötvös κ.α.
Στα 17, κερδίζει τον Ουγγρικό Διαγωνισμό Κιθάρας και το βραβείο σκηνής. Έκτοτε πολλοί συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους, μεταξύ άλλων, το πρώτο Ουγγρικό κονσέρτο για κιθάρα του διάσημου Rózsa.
Από το 2006 είναι Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Vass Lajos, και αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Βουδαπέστης-BCO , παγκοσμίως γνωστής, μεταξύ άλλων, κυρίως μέσω της συμμετοχής της στο παγκοσμίου εμβελείας μουσικό συμβάν The 3 Tenors με τους Luciano Pavarotti, Placido Domingo και José Carreras υπό τη διεύθυνση του James Levine.
Διετέλεσε ιδρυτής, αρχιμουσικός, καλλιτεχνικός διευθυντής, διοργανωτής, διαχειριστής, σολίστ, μουσικός δωματίου, κορρεπετιτέρ και συνοδός σε πληθώρα φεστιβάλ, παραγωγών, σεμιναρίων, ηχογραφήσεων, ορχηστρών, χορωδιών και θεάτρων και μεταφραστής από και προς αγγλικά, ουγγρικά, ιταλικά, νέα και αρχαία ελληνικά και γαλλικά. Εμφανίζεται τακτικά στο διπλό ρόλο του σολίστα κιθάρας/πληκτροφόρων-μαέστρου. Κατέχει ευρύτατο οπερατικό, ορχηστρικό, φωνητικό ρεπερτόριο, μουσικής δωματίου και χοροδράματος διευθύνοντας πάντοτε από μνήμης.
Για τις ανά τον κόσμο δραστηριότητές του έχει βραβευθεί επανειλημμένα από διεθνείς φορείς, με σημαντικότερη την εκλογή του στην πρωτοφανή ηλικία των μόλις 32 ετών στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, η οποία απαριθμεί, μεταξύ άλλων, 25 Νομπελίστες. Δεδομένου ότι τα βραβεία Νόμπελ δεν περιλαμβάνουν τον τομέα της μουσικής, η εκλογή του στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία θεωρείται η ύψιστη δυνατή διάκριση.

Στα 34 χρόνια του διευθύνει στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Έχει συνεργαστεί με σολίστ όπως Andrei Ilyushnikov (Kirov Opera), Éva Marton (Metropolitan Opera), Ilona Tokody, Andrea Rost, Vilmos Szabadi, Helsinki Filharmonic Choir, Cyprien Katsaris, Martino Tirimo e.o.

Για την αφιλοκερδή προσφορά του σε διοργανώσεις και θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος έχει τιμηθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2012 κέρδισε το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης χοροδράματος με τίτλο «Η Αρπαγή της Ευρώπης» επ’ ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας ΕΕ από την Κύπρο.
Πρόσφατα, η Κρατική Όπερα Ουγγαρίας του ανέθεσε την τιμητική διεύθυνση σειράς παραστάσεων, εγκαινιάζοντας την επαναλειτουργία του θεάτρου Erkel, της μεγαλύτερης Λυρικής Σκηνής της Κεντρικής Ευρώπης, με πάνω από 2000 θέσεις. Η επαναλειτουργία του θεάτρου θα εορταστεί το 2013 με την παρουσίαση του έργου “Hunyadi Laszlo”.
Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, ως σολίστ και αρχιμουσικός όπως:
“...Ένας γεννημένος Αρχιμουσικός” Yuri Simonov, Αρχιμουσικός
"Ένας αρχιμουσικός με κεραυνοβόλο, μα αβίαστο δυναμισμό...ένα έκτακτο ταλέντο με ασυνήθιστα υψηλής ποιότητας μουσικά χαρίσματα, αυτόνομη καλλιτεχνική αξία και ψυχολογική μαεστρία. Ένας πλέον ώριμος καλλιτέχνης του οποίου οι ικανότητες και τα επιτεύγματα μοιραίνουν ένα όμορφο μέλλον.» Medveczky Ádám Κρατική Όπερα Βουδαπέστης
“... Η καλύτερη ερμηνεία κλασικής συμφωνίας που φιλοξένησε η Ακαδημία Liszt τα τελευταία 50 χρόνια.” Lukács Ervin, Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βουδαπέστης

«… η δουλειά του με εντυπωσίασε. Είναι ένας πολυτάλαντος μουσικός και κάτι ακόμα: ένας από τους σπανιότατους αρχιμουσικούς, που διευθύνουν τα πάντα από μνήμης, είτε πρόκειται για συμφωνίες, κονσέρτα κ.λπ. Το ρεπερτόριό του είναι πραγματικά τεράστιο. Η επικοινωνία μεταξύ μας ήταν άψογη και η αλήθεια είναι πως κάτι θετικά «ξεχωριστό» συνέβη στη συναυλία. Ήταν πράξη μουσικής δημιουργίας και όχι η ρουτίνα που δυστυχώς πολύ συχνά βιώνουμε στις συναυλίες. Ως σολίστ, έχω ερμηνεύσει το συγκεκριμένο έργο ανά τον κόσμο 90 και πλέον φορές, μα είναι η μόνη φορά που βλέπω μαέστρο να το διευθύνει από μνήμης. Ειλικρινά τον θαυμάζω…» Cyprien Katsaris, πιανίστας

Η Σουζάνα Μάρκου μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον. Μελέτησε αρχικά πιάνο, αυλό και θεωρητικά. Στα 11 της χρόνια, έλαβε ως δώρο την πρώτη της κιθάρα. Λίγο αργότερα, σε ηλικία 14 χρόνων, δίνει το πρώτο ρεσιτάλ και κερδίζει τον Πανουγγρικό Διαγωνισμό Εφήβων.

Πολύ σύντομα, η ανθολογία του λαούτου και της κιθάρας θα την κερδίσουν. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Λίστ, απ’ όπου και απεφοίτησε ως σολίστ με άριστα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Φλωρεντία μαθητεύοντας στον Alfonso Borghese, ο οποίος είχε παρατηρήσει τη γεωμετρική προσέγγιση της Σουζάνας, όσον αφορά το όργανο και την τεχνική του. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Mislivecek, Jesus Sanchez, Wurdinger, Zabka, David Russel, κ.α.

Διδάσκει στην Κρατική Μουσική Σχολή Georg Solti. Πολλοί μαθητές της έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2008 βραβεύτηκε από το Δήμο Βουδαπέστης για την προσφορά της στη μουσική εκπαίδευση της πόλης.

Εμφανίζεται και ηχογραφεί με την κιθάρα του συνθέτη Βασίλη Τενίδη, που ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης της έχει δωρίσει. (με την κιθάρα αυτή ο Β. Τενίδης συμμετείχε στις σημαντικότερες δισκογραφικές παραγωγές του Μ. Χατζιδάκι και του Νέου Κύματος).

Η μαρτυρία του συνθέτη είναι χαρακτηριστική: όταν πρωτογνωρίστηκαν, το καλοκαίρι του 2004, ο Τενίδης δώρισε στο ντουέτο Δωδεκάχορδον , μεταξύ άλλων, το έργο του «Ρεμπέτικη Σουίτα». Ως αντίδωρο, 4 μόλις μέρες αργότερα, το ντουέτο ερμήνευσε το έργο παρουσία του συνθέτη. «Ακούγοντας το Δωδεκάχορδον να ερμηνεύει το έργο μου, νιώθω, για πρώτη φορά, δικαιωμένος». Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μάλιστα την πρώτη ζωντανή εκτέλεση ολόκληρου του έργου.

Το κοινό και οι κριτικοί επαινούν την άρτια τεχνική της Σουζάνας, την εξαίρετη μουσικότητά της και την ανεπανάληπτη συνοχή του ντουέτου. Οι εμφανίσεις της καθρεφτίζουν μια συνειδητή και αφοσιωμένη προσέγγιση του οργάνου και των έργων και χαρακτηρίζονται από μια αβίαστη εκφραστικότητα.

Το ευρύτατο ρεπερτόριό της απαρτίζεται από αναγεννησιακά έργα μέχρι σύγχρονα. Μεγάλο μέρος του αποτελούν μεταγραφές της ιδίας και διασκευές και συνθέσεις του Νότη Γεωργίου. Ειδικό βάρος έχουν οι εφαρμοσμένες εμφανίσεις του ντουέτο, Δωδεκάχορδον συνδυασμένες με προβολές, φιλολογικές βραδιές, χορό, εικαστικά. Για την ανιδιοτελή προσφορά της στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και ειδικότερα της Κύπρου, έχει βραβευθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών. Μιλά Αγγλικά, Ιταλικά, Ουγγρικά και Ελληνικά.

Κάντε Like το psixagogia.gr

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Δείτε επίσης