Λυσιστράτη από τις Σφήγκες

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Παρασκευή 26.01.2024
έως Κυριακή 04.02.2024
Έχει Λήξει!
Πάτρα  10€  

Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον

(Δεν υπάρχει θηρίο πιο δύσκολο να πολεμήσεις από τη γυναίκα)

Η Λυσιστράτη είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Αριστοφάνη που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό και σημάδεψε τον αγώνα της γυναίκας για δικαιώματα. Η ΑΜΚΕ Σφήγκες παρουσιάζουν το έργο "Λυσιστράτη" μέσα από την ιδάιτερα γλαφυρή και ανετρεπτική προσέγγιση των κόμικς του Τάσου Αποστολίδη.

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του πρώτου καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεσμού Καρναβάλι- Τέχνες ΣΤΑΘΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον

(Δεν υπάρχει θηρίο πιο δύσκολο να πολεμήσεις από τη γυναίκα)

Σε μια εποχή σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων, ο Αριστοφάνης στα 35 του πρωτοτυπεί και δημιουργεί το πιο αντιπολεμικό του έργο, τη Λυσιστράτη. Η Λυσιστράτη είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Αριστοφάνη που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό και σημάδεψε τον αγώνα της γυναίκας για δικαιώματα. Η πρώτη φεμινιστική «απεργία» για να σταματήσει ο πόλεμος των ανδρών, ενέπνευσε διαχρονικά τις γυναίκες μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση. Οι σατιρικοί ποιητές δε συνήθιζαν να εντάσσουν γυναίκες στα σενάριά τους, πόσο μάλλον να τους δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η “Λυσιστράτη”, όχι μόνο έθεσε σε πρώτο πλάνο τις Αθηναίες, αλλά άγγιξε ζητήματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση και η επαναστατική πρωτοβουλία των γυναικών

Ανατρεπτική και ιδιαίτερα γλαφυρή η προσέγγιση του Τάσου Αποστολίδη να αποδώσει σε κομικς τα έργα του Αριστοφάνη. Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε μαθηματικά και από το 1972 ως το 1984 συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως χρονογράφος-ευθυμογράφος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γίνεται γνωστός ως σεναριογράφος κόμικς από τις διασκευές των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη. Η σειρά αυτή στα 25 χρόνια κυκλοφορίας της έχει πουλήσει πάνω από 700.000 αντίτυπα.

Ο Σκιτσογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε γραφικές τέχνες. Πολιτικές γελοιογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Θεσσαλονίκη, Εγνατία, Ελεύθερη Γνώμη, Ποντίκι, Αγγελιοφόρος και Μακεδονία. Ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων, και παιδικών, ενώ έχει εκδώσει και 3 άλμπουμ με γελοιογραφίες του.

"Γιατί Λυσιστράτη; Ας όψεται ο κ. Τάσος Αποστολίδης που πριν από 30 χρόνια περίπου με τα κόμικς του με έβαλε στο τρυπάκι να ξαναδιαβάσω Αριστοφάνη και να ενσκήψω προσεκτικότερα στους τραγικούς ποιητές μας. Είναι ανεξάντλητη απόλαυση. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την ώθηση αλλά και την σημερινή του εμπιστοσύνη"

Βικτωρία Αγγελόπουλου 


Κάντε Like το psixagogia.gr