«Αντιμέτωποι με το κλίμα» Έκθεση γελοιογραφίας: Σύγχρονοι Σουηδοί και Έλληνες γελοιογράφοι «μιλούν» με το πενάκι τους για την κλιματική αλλαγή.
Είκοσι καταξιωμένοι γελοιογράφοι από την Ελλάδα και τη Σουηδία συμμετέχουν στην έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο: «Αντιμέτωποι με το Κλίμα», που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:30 και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και το Σουηδικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης. Στόχος της είναι να προβάλει πρωτότυπα όσο και ευφάνταστα έργα, καταθέτοντας έτσι μια σειρά διασκεδαστικών όσο και αφυπνιστικών συλλογισμών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Πρώτο το Σουηδικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης είχε την ιδέα να προωθήσει τον διάλογο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από την δημιουργία μιας έκθεσης γελοιογραφίας με αυτό το θέμα. Οι «πένες» που κλήθηκαν να σχολιάσουν το παγκόσμιο δίλημμα για το κλίμα ανήκουν στους Σουηδούς: Μάγκνους Μπαρντ, Ρίμπερ Χάνσον, Ελένα Λίντχολμ, Λούβε Αντέλ και Κάριν Σούνβισον.
Κεντρική ιδέα του Σουηδικού Ινστιτούτου ήταν τα δεκαπέντε έργα των πέντε δημιουργών να ξεπεράσουν τα σύνορα της Σουηδίας και να ταξιδέψουν σε χώρες του κόσμου, με την προϋπόθεση ότι θα εκτεθούν με αντίστοιχα έργα των εκεί γελοιογράφων.
Στην Ελλάδα, δεκαπέντε Έλληνες γελοιογράφοι που βρίσκονται σε μάχιμη θέση στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, κλήθηκαν να «μιλήσουν» με τη δική τους πένα. Πρόκειται για τους: Τάσο Αναστασίου, Δημήτρη Γεωργοπάλη, Κώστα Γρηγοριάδη, Πάνο Ζάχαρη, Πέτρο Ζερβό, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Καλαϊτζή, Μιχάλη Κουντούρη, Ηλία Μακρή, Πάνο Μαραγκό, Κώστα Μητρόπουλο, Σπύρο Ορνεράκη, Βαγγέλη Παυλίδη, Στάθη, και Μαρία Τζαμπούρα, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Τα αιχμηρά σκίτσα των Σουηδών και των Ελλήνων γελοιογράφων προτείνουν μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη καυστικότητα οπτική και ενθαρρύνουν έναν γενικότερο διάλογο για μια βιώσιμη κοινωνία, με την ευχή να εντείνουν την επίγνωση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 27 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου 2012 και συνοδεύεται από παράλληλη έκθεση σπουδαστών της σχολής Ορνεράκη με το ίδιο θέμα. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).