ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πρωϊ.
11. 00 Έξι εκθέσεις – εκπλήξεις, που οργανώθηκαν για το «Τέχνη καθ’ οδόν», ανοίγουν ταυτόχρονα τις πύλες τους στο κοινό.
1. «Τεχνη/ο/λογία» - μια πρωτοποριακή έκθεση του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Λιοντάρια).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης 9.30 – 13.00 το πρωί και 17.30-21.00 το απόγευμα.
Η πρώτη σπουδαία έκπληξη του Φεστιβάλ! Ετοιμάστηκε από το πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ. Απολαύσετε τον διάλογο της τέχνης με τη σύγχρονη τεχνολογία και ετοιμαστείτε για …πράγματα και θαύματα! Διασχίστε αιώνες μέσα από έναν….καθρέφτη, φωτογραφηθείτε στα Λιοντάρια της Τουρκοκρατίας, κάντε ένα τηλεφώνημα στον …Νίκο Καζαντζάκη, ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο με μια λατέρνα. Γνωρίστε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα της πληροφορικής, ενσωματωμένα σε φόρμες εικαστικών δημιουργιών. Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκονται 4+1 διαδραστικά συστήματα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα 4 από αυτά παραπέμπουν στην Κρήτη του παρελθόντος.· Το πέμπτο είναι ένα διαδραστικό γλυπτό, που προορίζεται να κοσμήσει την είσοδο του ανανεωμένου κτηρίου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Γύρω απ’ αυτά, θα βρείτε άλλα διαδραστικά συστήματα και εικόνες, που καταγράφουν την πορεία του ΙΠ-ΙΤΕ των τελευταίων ετών, στη διάρκεια της οποίας η παρέμβασή του στον δημόσιο χώρο πήρε σχήματα, χρώματα και διαστάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΙΠ-ΙΤΕ είναι πρωτοπόρο στις εγκαταστάσεις διαδραστικών συστημάτων στον χώρο του πολιτισμού εδώ και χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Επίσης, ότι η μακρόχρονη συνεργασία του με τον Δήμο Ηρακλείου έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πολύ σημαντικούς καρπούς.
2. Έκθεση με τίτλο: «Αρχιτεκτονική και ποιότητα κτηρίων». Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου και το τεχνικό περιοδικό ΚΤΗΡΙΟ
Στο τέως αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου (Λιοντάρια).
Διάρκεια έκθεσης 3-15 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης: 11.00 – 13.30 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα. Σάββατο απόγευμα και Κυριακή κλειστά.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συμβολή στην ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης. Αλλά και μια συνάντηση της Αρχιτεκτονικής με τις ιστορικές μνήμες που ανακινεί τόσο το κτήριο που φιλοξενεί την έκθεση, όσο και ο ιστορικός τόπος –το αραβοβυζαντινό -ελληνιστικό τείχος– πάνω στο οποίο το κτίριο αυτό έχει οικοδομηθεί. Θα γνωρίσετε 51 κτίρια που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ), με στόχο την ανάδειξη ολοκληρωμένων σύγχρονων κτιριακών κατασκευών στην Κρήτη, που σχεδίασαν αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα. Θα δείτε επίσης 28 κτίρια της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής που διακρίθηκαν μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία που προκάλεσε το περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» το 2016..
Στα πλαίσια της έκθεσης, η εικαστικός Κυριακή Αρκούλη προβάλλει επίσης 20 φωτογραφίες από την βόρεια ακτή του Ηρακλείου, με θέμα τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία της περιοχής.
3. Colori per Sognare (Χρώματα για να ονειρευτείς).
Έκθεση έργων ζωγραφικής του Ιταλού καλλιτέχνη Ivano Battiston.
Στο Φουαγιέ της αίθουσας Μανώλη Καρέλη, στον 2ο όροφο του δημοτικού κτιρίου Ανδρόγεω (Ανδρόγεω 2).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης: 11.00-13.30 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.
Ο γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, που μετά από ένα σοβαρό πλήγμα της υγείας του βυθίστηκε σε κώμα και ζει έκτοτε με το μισό του σώμα παράλυτο, δείχνει με μια πανδαισία χρωμάτων σε όσους βρίσκονται στη θέση του, ότι υπάρχει πάντα διέξοδος και ελπίδα να «υψωθεί κανείς ξανά»!
4. Πολυθεματική έκθεση φωτογραφίας από μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας Κρήτης ( ΕΦΕΚ), και ανεξάρτητους, ερασιτέχνες και μη φωτογράφους. Περιλαμβάνει φωτογραφία δρόμου, φωτογραφικά πορτραίτα γυναικών και υποβρύχια φωτογραφία.
Στο άλλοτε κτίριο της Τροχαίας (Λιοντάρια)
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης: 11.00-14.00 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.
5. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:
«Καζαντζάκης: Ακολουθώντας το βαθύ του χτυποκάρδι».
Στο αίθριο του «Πολύκεντρου Νεολαίας», του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επισκέψης 11.00 το πρωί έως 22.00 το βράδυ).
Επ’ ευκαιρία του «έτους Καζαντζάκη», ο Δημήτρης Νικολιδάκης, ο Σωτήρης Γκουγκούσης και ο Γιάννης Κωβαίος, εκθέτουν μια σειρά φωτογραφικών τους έργων, κάθε ένα από τα οποία «εικονογραφεί» ένα απόφθεγμα του μεγάλου Κρήτα συγγραφέα.
6 . Έκθεση έργων μαθητών δημοτικών σχολείων του ν. Ηρακλείου, με τίτλο:
«Λαβύρινθοι και δελφίνια»: Τα παιδιά ζωγραφίζουν μινωϊκά ενδύματα και μινωικά μοτίβα.
Στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης (Λιοντάρια).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης: Οι ώρες λειτουργίας του βιβλιοπωλείου.
Τα μοτίβα της μινωικής Κρήτης και τα μινωικά ενδύματα, μέσα από τα μάτια παιδιών ηλικίας 6-12 χρόνων! Συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου. Τα παιδιά προσέγγισαν το θέμα με τρόπο ανεπιτήδευτο και οι διδάσκοντες θέλησαν να αναδείξουν με την έκθεση τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της ματιάς τους. Η ιστορία του μεγάλου αυτού πολιτισμού προσεγγίστηκε με τρόπο σύγχρονο. Οι εκπαιδευτικοί που οργανώνουν την έκθεση προσπάθησαν να αποφύγουν τα κλισέ και να διδάξουν στα παιδιά όχι απλώς να αντιγράφουν γνωστά και δημοφιλή έργα τέχνης, αλλά να εμπνευστούν από την ιστορία του τόπου μας. Οι ερμηνείες των παιδιών στα μινωικά μοτίβα είναι απροσδόκητες και συχνά χιουμοριστικές. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το γεγονός πως η διδασκαλία της ιστορίας και της τέχνης μπορεί να είναι δημιουργικές, διασκεδαστικές και παραγωγικές διαδικασίες.
“Φωτογραφικός Μαραθώνιος” !
11.00. Εκκίνηση από το Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2) ενός «φωτογραφικού μαραθωνίου» για επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους,, που επιθυμούν να αποτυπώσουν τα δρώμενα του Φεστιβάλ. Στους συμμετέχοντες θα παροδοθεί στις 11.00 το πρωί, στο Πολύκεντρο, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μαζί με σχετικές συνοπτικές οδηγίες. Όσοι λάβουν μέρος θα μπορούν να στείλουν, μέχρι τέλους Ιουλίου, πέντε φωτογραφίες της επιλογής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση Heraklionphotocontest@gmail.com. Οι καλύτερες απ’ αυτές θα αποτελέσουν στη συνέχεια το υλικό μιας έκθεσης αφιερωμένης στο «Τέχνη καθ’οδόν 2018».
Και βιβλία ...καθ’ οδόν!
11.00 Η Βικελαία Βιβλιοθήκη, όπως και πέρυσι, ξεκινά ένα Bazaar των περίφημων εκδόσεών της! Θα παραμείνει ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, μαζί με την έκθεση των παιδιών που φιλοξενεί στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της.
Αλλά και στο ισόγειο του βιβλιοπωλείου υπάρχει μία ακόμη έκπληξη! Δυο μικροί «πληροφορικάριοι», ο Ορφέας Βασιλιάς και ο Aλκιβιάδης Τσαγκαράκης, αποφάσισαν να συμβάλουν στο φεστιβάλ, μαθαίνοντας σε όσους συνομήλικους τους επιθυμούν, τα πρώτα βήματα στον ηλεκτρονικό προγραμματισμό. Θα τους δείξουν πώς να φτιάχνουν μόνοι τους πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Τρίτη έως Πέμπτη, 11.00 -13.00 κάθε πρωί και 18.00 - 20.00 κάθε απόγευμα, πλην Τετάρτης). Τη δράση των παιδιών συντονίζει ο Γιώργος Λάνδρου. Μαζί τους και η Γεωργιάνα Καραταράκη, που θα φροντίζει να είναι τα πάντα εν ..τάξει.
Και ένα …τραίνο καθ’ οδόν!
12.00 Το «τραίνο της χαράς», με επιβάτες την ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ και μαθητές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, περιηγείται δυο φορές το κέντρο της πόλης, σκορπίζοντας αφειδώς τις νότες χαράς του L.V. Beethoven. Διευθύνει: ο Νίκος Αντωνακάκης.
Αφετηρία (12.00) Πλατεία 18 Άγγλων. Διαδρομές: 25ης Αυγούστου, οδός 1821, Πλατεία Κορνάρου, Πλατεία Ελευθερίας, Λεωφ. Δικαιοσύνης, οδός Καλοκαιρινού, οδός Αγ. Μηνά, Πλ. Ελευθερίας, Δουκός Μποφώρ. Τέρμα: Πλατεία 18 Άγγλων.
Ενδιάμεσες, δεκάλεπτες, μουσικές στάσεις: στον Άγιο Τίτο, στα Λιοντάρια, στην Πλατεία Αγίου Μηνά, στην πλατεία Κορνάρου και στην Πλατεία Ελευθερίας.
Απόγευμα-βράδυ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια).
19.00 Στο πρόστυλο της Βασιλικής οι βιρτουόζοι Leonardo Sopri (βιολί) και Μανώλης Σγουρίδης (βιολοντσέλο), σας καλωσορίζουν και φέτος στο φεστιβάλ με εξαίσιες μουσικές.
19.30 Παρακολουθήστε τα εγκαίνια της λαμπρής έκθεσης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. και πάρτε μια πρώτη γεύση από το ταξίδι στο παρελθόν που υπόσχονται τα διαδραστικά συστήματα που δημιούργησε. Είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί να επισκεφθείτε την έκθεση περισσότερες από μία φορές.
21.00 Μπείτε στο εορταστικό κλίμα του φεστιβάλ. Οι χαρούμενοι τυμπανιστές της BATALA CRETA, οι φασαριόζοι ξυλοπόδαροι και οι ζογκλέρ των ACTIVE FLOW PERFORMERΜΑΝCES έχουν ήδη συγκεντρωθεί έξω από την Βασιλική, για να ξεκινήσουν μαζί σας την καθιερωμένη πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.
21.15 Ο «μαίτρ» του θεάτρου Σκιών Άθως Δανέλης και ο δεξιοτέχνης Γιάννης Παπαδόπουλος κηρύσσουν, με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, την έναρξη του Φεστιβάλ και παρουσιάζουν τους συντελεστές της βραδιάς.
9.30 – 9.45 Oι “Active flow performances”, βάζουν ….φωτιά στη σκηνή.
9.45 – 11.45 Με χορό και μουσική, με ταραντέλες κι ερωτικά τραγούδια, το διεθνώς γνωστό και καταξιωμένο σχήμα, των Encardia, μετατρέπει μπροστά σας, τη ζωή σε …
παραμύθι! Οι Εncardia θέλουν να χορέψετε και τραγουδήσετε μαζί τους από την καρδιά σας και να σας γνωρίσουν την πλούσια και γεμάτη ενέργεια μουσική των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Εκεί όπου ο εξαίσιος ήχος της ελληνικής ακούγεται ακόμα. Συμμετέχουν: Κώστας Κωνσταντάτος: (tamporello, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι), Δημήτρης Τσέκουρας (Κόντρα Μπάσο, τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσανή (τραγούδι), Γιάννα Χαμαλέλη (χορός). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Δείτε εδώ το σποτάκι του φετινού «Τέχνη καθ' οδόν»
Αρχεία
διεξαγωγή
Ημερ/νίες |
03/07/2017 - 03/07/2017 |
Τοποθεσία |
Ηράκλειο, Ηράκλειο |
ΠΗΓΗ: heraklion.gr