Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες ΜΕΒΛΕΒΙ

Χώρος:θέατρο BADMINTON ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή
Τηλέφωνο:13855, 2108840600
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Παρασκευή 08.03.2013
έως Σάββατο 09.03.2013
Έχει Λήξει!
Αθήνα  9,00€ - 48,00€ 
Είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, των Μεβλεβί, θα βρίσκονται στην Αθήνα, προσφέροντάς μας δύο νύχτες μυσταγωγίας με τον εκστατικό περιστροφικό χορό τους, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής των σούφι.



Από τα πλέον διάσημα συγκροτήματα περιστρεφόμενων Δερβίσηδων και μια από τις πολύ γνωστές μουσικές ομάδες, το Galata Mevlevi Ensemble (Γαλατά Μεβλεβί Ανσάμπλ), έρχεται στην Ελλάδα από τη Κωνσταντινούπολη για να μας παρουσιάσει την τέχνη του διαλογισμού και της προσευχής των Δερβίσηδων που μετράει αιώνες ιστορίας.

Τους συνοδεύουν επτά μουσικοί με παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως νέυ, μπεντίρ, κανονάκι, κεμεντζέ και μοναδικοί τραγουδιστές.



Το Galata Mevlevi Ensemble υποστηρίζεται από την Unesco (του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών). Έχει λάβει μέρος σε διάσημα ethnic festivals σε πάνω από 30 χώρες αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ (πρόσφατη συμμετοχή τους ήταν στο γαλλικό φιλμ «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του κορανίου» με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Ιζαμπέλ Αντζανί).

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των διαφορετικών σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και το «Σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους.

Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μ.Χ.). Το «Σεμά», ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει τη μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.



Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό - για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και του αριστερού προς τη γη –για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο Δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που, βεβαίως, για τους μυστικιστές χορευτές δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο.Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία.


VIDEO


Κάντε Like το psixagogia.gr

θέατρο BADMINTON - Δείτε επίσης