Η Ωραία Κοιμωμένη από τον θρύλο των Μπολσόι

Χώρος:θέατρο BADMINTON ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή
Τηλέφωνο:13855, 2108840600
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Παρασκευή 12.10.2012
έως Κυριακή 14.10.2012
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Ε ΖΩΝΗ: 18 ΕΥΡΩ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 9 ΕΥΡΩ Δ ΖΩΝΗ: 28 ΕΥΡΩ – ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 14 ΕΥΡΩ - Γ ΖΩΝΗ: 38 ΕΥΡΩ – ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 19 ΕΥΡΩ - Β ΖΩΝΗ: 48 ΕΥΡΩ – ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 24 ΕΥΡΩ - Α ΖΩΝΗ: 58 ΕΥΡΩ - ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 29 ΕΥΡΩ 
Ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος (7 χρόνια χορογράφος στα Μαρίινσκι και 31 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι όπου συνεχίζει να εργάζεται και σήμερα ως χορογράφος) επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από τα μοναδικά sold out του περασμένου φθινοπώρου με τον «Σπάρτακο» και την «Λίμνη των Κύκνων» για να παρουσιάσει με 100 συντελεστές μια υπερπαραγωγή μπαλέτου, τη χορογραφία του για την «Ωραία Κοιμωμένη»!!



Η παράσταση θα δοθεί στην Αθήνα με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Γιούρι Γκριγκόροβιτς.

Το “Grigorovich Ballet Theatre of Russia” είναι η χορευτική ομάδα του μεγαλύτερου εν ζωή χορογράφου της Ρωσίας και έρχεται στην χώρα μας με 100 συντελεστές και με τον ίδιο για να παρουσιάσει με υπερηφάνια την παράσταση «Η Ωραία Κοιμωμένη».



Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παραγωγής έρχονται από την Ρωσία δύο νταλίκες 13 μέτρων που μεταφέρουν τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, ενώ στο θέατρο Μπάτμιντον αφαιρούνται 100 περίπου θέσεις καθώς απαιτείται μια τεράστια σκηνή για να υποδεχθεί σχεδόν 100 συντελεστές, ενώ θα γίνουν προετοιμασίες και ειδικές κατασκευές που θα δώσουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν τα ειδικά εφέ που απαιτεί η παραγωγή όπως μπαλαρίνες που ίπτανται, ειδικές καταπακτές από τις οποίες θα εξαφανίζονται οι χορευτές κ.α.

 

Η «Ωραία Κοιμωμένη», γράφτηκε το 1890, και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά και σαν το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που συνέθεσε ο Tchaikovsky. Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή του μπαλέτου με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία, μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση και περιπέτεια, μια ιστορία με κινδύνους αλλά και θάρρος που τελικά έχει ένα αίσιο τέλος με τη δύναμη της αγάπη.



Η πρεμιέρα έγινε αρχικά στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης σε χορογραφία Μάριους Πετιπά στις 15 Ιανουαρίου του 1890 ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα στα Μπολσόι της Μόσχας.



Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της πρεμιέρα, η παράσταση ανεβαίνει στα Μπολσόι, το 1964, αυτή τη φορά σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς ο οποίος διατήρησε ένα μεγάλο μέρος από την αρχική χορογραφία του Μάριους Πετιπά.
Τον Οκτώβριο του 2011, ο ίδιος ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς ανεβάζει και πάλι την «Ωραία Κοιμωμένη» στα Μπολσόι και εγκαινιάζει έτσι την ανακαινισμένη αίθουσα του ιστορικού θεάτρου της Μόσχας.

Το μπαλέτο της «Ωραίας Κοιμωμένης» μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες, πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος. Όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία σηκωθεί, η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπισσας Αουρόρα εκτυλίσσεται και ζωντανεύει μέσα από ένα ακαταμάχητο χορό, την ακαταμάχητη μουσική του Tchaikovsky, τα μαγευτικά κοστούμια και το σαγηνευτικό σκηνικό που έχουν την υπογραφή του Σιμόν Βιρσαλάτζε, του πιο σπουδαίου ίσως σκηνογράφου που δούλεψε μαζί με τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς τόσο στα Κίροβ όσο και στα Μπολσόι.


YURI NIKOLAEYICH GRIGOROVICH



Ο Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγορόβιτς γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1927 στο Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη). Σπούδασε στην Κρατική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης με καθηγητές τους Μπορίς Σαβρόβ και Αλεξέι Πίσαρεβ. Μετά την αποφοίτηση του το 1946, έγινε δεκτός απ’ τα μπαλέτα του Λένινγκραντ «ΚΙΡΟΒ»(νυν Μαρίινσκι), όπου χόρεψε ως σολίστ. Ξεκίνησε να χορογραφεί στο Gorkiy Leningrad Pallas όπου το 1947 ανέβασε τα πρώτα του μπαλέτα «Aistenok» και «Slovianskie Tantsi». Ένα χρόνο αργότερα ανέβασε τη παράσταση «Semero Bratiev». Το ντεμπούτο του ως χορογράφος στα Κίροβ το έκανε το 1957 και αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν καθοριστικό βήμα για την μετέπειτα πρόοδο της τέχνης του μπαλέτου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Στα Κίροβ (Μαρίινσκι) εργάστηκε ως Ballet-Master απ’ το 1961 εώς το 1964 και παρουσίασε χορογραφίες όπως το «Πέτρινο Λουλούδι» και «Η Εποχή της Αγάπης».

Απ’ το 1964 εώς το 1995 έγινε ο πρώτος Ballet-Master αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Bolshoi Theatre και κατά την περίοδο αυτή τα «Bolshoi Ballet» έκαναν πάνω από100 χρυσές παγκόσμιες περιοδείες κι εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις όπως: «Καρυοθραύστης»(1966), «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975) ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.α.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε ώς η μεγαλύτερη καλλιτεχνική άνθηση του συγκεκριμένου θεάτρου, η παγκόσμια αναγνώρηση και το κύρος του οποίου εκαναν τα «Bolshoi Ballet» συνώνυμο της καλλιτεχνικής αριστείας στο μπαλέτο.
Το 1995 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς αφήνει το Balshoi Theatre και δουλεύει με πολλές ομάδες από την Ρωσία και από άλλες χώρες προετοιμάζοντας παράλληλα την πρώτη του παράσταση στην πόλη του Κρασνοντάρ με την δική του ομάδαγνωστή πλέον ως Grigorovich Ballet Theatre. Το 1996 ανεβάζει την παράσταση «Χρυσή Εποχή» σε μουσική του μεγάλου συνθέτη Shostakovich και απο τότε πραγματοποιεί με την ομάδα του Grigorovich Ballet Theatre περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Το 2001 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς επέστρεψε στο Bolshoi και απ’ το 2008 είναι μόνιμος καθηγητής, χορογράφοςκαι ballet-master της διάσημης ομάδας μπαλέτου, μοιράζοντας τον χρόνο του για να ετοιμάζει παραγωγές στα Bolshoi αλλά και στην ομάδα του Grigorovich Ballet.

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς έχει τιμηθεί με πάνω απο 40 κρατικούς τιμητικούς τίτλουςκαι διακρίσεις μεταξύ των οποίων:
Για την προσφορά του στην τέχνη και για την διάδοση του Εθνικού πολιτισμού της Ρωσίας.
Του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Εθνικού Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 1973,
Του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Εθνικού Ήρωα της Ρωσίας το 1986 ,

Έλαβε μετάλλιο για τα κατορθώματα υπέρ του Έθνους το 2007.

Επίσης:
- Το 1980 διατέλεσεΧορογράφος- Ballet Master των τελετών Έναρξης και Λήξης της Ολυμπιάδας της Μόσχας.
- Πρόεδρος τουΔιεθνούς Διαγωνισμού Καλλιτεχνών Μπαλέτου στην Μόσχα
- Πρόεδρος τουΔιεθνούς Διαγωνισμού Καλλιτεχνών Μπαλέτου «Serge Lifar»
- Πρόεδρος τουΔιεθνούς Διαγωνισμού εφήβων Καλλιτεχνών Κλασικού Χορού «Russian Young Ballet»
- Απ’ το 1974 εώςτο 1998 καθηγητής του τμήματος ballet masters του Εθνικού Ωδείου του Λένινγκραντ
- Απ’ το 1998 προιστάμενος του Τμήματος Χορογραφίας και Μπαλέτου στην Κρατική ΑκαδημίαΧορογραφίας στην Μόσχα
- Απ’ το 1989 είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χορογράφων
- Απ’ το 1992 είναι Πρόεδρος του προγράμματος «Benois de la danse» υπό την αιγίδα της UNESCO

Ο Yuri Grigorovich στα τέλη Οκτωβρίου του 2011 εγκαινίασε τη νέα σκηνή των Μπολσόι με την παράσταση «Η Ωραία Κοιμωμένη» ενώ στα τέλη του 2011, από τον πρόεδρο της Ρωσίας, του απονεμήθηκε ο ανώτατος τίτλος για την προσφορά στην πατρίδα και την τέχνη.

Στις 2 Ιανουαρίου του 2012 έγινε 85 χρονών..

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» Μπαλέτο σε δύο πράξεις από το GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA

ΜΟΥΣΙΚΗ: Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Χορογραφία: Yuri Grigorovich βασισμένη στην χορογραφία του Marius Petipa.

Σκηνικά – κοστούμια: Simon Virsaladze

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: GRIGOROVICH BALLET


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.30,

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.30,

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.30 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 17.30


VIDEO:


Κάντε Like το psixagogia.gr

θέατρο BADMINTON - Δείτε επίσης