Σοφία Γαϊτάνη – The show must go on: Έκθεση στην γκαλερί Artshot – Sophia Gaitani

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από
έως
Έχει Λήξει!
  Είσοδος Ελεύθερη  

Η Σοφία Γαϊτάνη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση, με τίτλο “The show must go on”, στην γκαλερί Artshot – Sophia Gaitani.

Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει ιτην έκθεση “The show must go on”, την οποία παρουσιάζει η Σοφία Γαϊτάνη:

H νέο-παραστατικότητα στην ποπ-αρτ εικαστική γλώσσα της Σοφίας Γαϊτάνη χαρακτηρίζεται από τη χρωµατική ένταση και την αέναη κίνηση. Οι εικονογραφικές επιλογές της αναφέρονται σε αναγνωρίσιµα αστικά τοπία ή σε εσωτερικά σπιτιών και όλες οι συνθέσεις της διακρίνονται από ένα έντονα λυρικό ύφος και µια ιδιάζουσα υποβλητική ατµόσφαιρα. Bιωµένα τοπία από όλο τον κόσµο µετατρέπονται σύµφωνα µε την υποκειµενική της πραγµατικότητα σε παραµυθένιες εικόνες µε συµβολικούς υπαινιγµούς για κάθε τόπο, ενώ το φαντασιακό στοιχείο επικρατεί σε έναν ά-χρονο χρόνο. Ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει σηµαίνοντα σηµεία διαφόρων πόλεων και τα αποδίδει εικαστικά σε ονειρική διάσταση.

Ανάµεσα στους τόπους της Γαϊτάνη µε τις επιλεκτικές αναπαραστάσεις, τις σχη-µατοποιήσεις, τις θεµατικές υπερβάσεις εµφανίζεται διακριτικά, ως mascotte, η Ζωή, η αναγνωρίσιµη πλέον ανθρώπινη φιγούρα, ένα διαχρονικό εικαστικό δηµιούργηµα της καλλιτέχνιδας, που επισηµαίνει:

«Η «Ζωή» συνεχίζει το ταξίδι της και το απολαµβάνει. Μεταφέρεται µόνης της από τόπο σε τόπο και µάς µεταφέρει τον ενθουσιασµό των συναισθηµάτων της: ερωτεύεται, συγκινείται, απελευθερώνεται, λυτρώνεται, αγαπάει, θαυµάζει, συµµετέχει µε την ψυχή της, χαίρεται, ονειρεύεται και συνεχίζει, αλλά ποτέ δεν ξεχνάει τις ρίζες της». Η «Ζωή» της περιδιαβαίνει ανάµεσα στη λάµψη των ηλεκτρικών λαµπτήρων, τις αντανακλάσεις των υγρών στοιχείων, τις χρωµατικές εξάρσεις, τις καθηµερινές ή τις γιορτινές µέρες και δίνει ζωή στα άψυχα τοπία.

Παράλληλα η εικαστικός παρουσιάζει και εσωτερικά τοπία από τα οποία επίσης αναβλύζει µία διάχυτη ευδαιµονία µε την ένταση των φωτεινών, θερµών χρωµάτων να κορυφώνεται και τα επιµέρους στοιχεία – τα άνθη, τα φωτεινά παράθυρα µε τα ελκυστικά τοπία και άλλες διακοσµητικές αναφορές – να γίνονται οι πρωταγωνιστές της σύνθεσης.

Η υπερβατική και καλαίσθητη διαχείριση των µορφοπλαστικών δεδοµένων στο έργο της, η ποιητική προσέγγιση, µε το φως να πληµµυρίζει και τους τολµηρούς χρωµατικούς συνδυασµούς να υπερτερούν, µετατρέπει τα έργα της σε «χάρµα οφθαλµών» και εντυπωσιάζει τον θεατή. Η Σοφία Γαϊτάνη γοητευµένη από τις µουσικές του κόσµου µάς µεταφέρει σε έναν ιδεατό κόσµο µε µαγικές πόλεις και περιβάλλοντα γεµάτα χαρά. 


Κάντε Like το psixagogia.gr