Μικρασιατική σουίτα: Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Σάββατο 03.12.2022
έως Σάββατο 03.12.2022
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Είσοδος ελεύθερη 

Το Libro Coro παρουσιάζει τη «Μικρασιατική σουίτα», σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Μηνακάκη, στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro τιμώντας την μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής προσκεκλημένο του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Αγίου Δημητρίου παρουσιάζει την επετειακή «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση της μαέστρου Ανθής Γουρουντή το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας σε επεξεργασία για μικρό ορχηστρικό σύνολο και Μικτή χορωδία από το διακεκριμένο συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη και σε κείμενα του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζαννάτου και σκηνοθεσία του Λευτέρη Παπακώστα, μαζί με το Libro Coro συμπράττουν: το μουσικό σύνολο Quarto Syllabus Ensemble και οι ηθοποιοί Μαρία Καρακίτσου, Τρύφωνας Ζάχαρης. Την φωνητική προετοιμασία έχει η Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, την κίνηση επιμελείται η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου και την σκηνική αντιμετώπιση ο Σπύρος Γκέκας. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Παρισσινού

Λίγα λόγια για την παράσταση

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας αλλά και οργανικούς παραδοσιακούς σκοπούς των παραλίων της Ιωνίας, ο Δημήτρης Μηνακάκης συνθέτει (πρωτότυπο έργο) την Μικρασιατική σουίτα. Αντιμετωπίζει με φρεσκάδα τα παραδοσιακά ακούσματα και με τρυφερότητα αναδημιουργεί βασισμένος στις μουσικές από τις χαμένες πατρίδες. Το Φωνητικό σύνολο Libro Coro με τη σύμπραξη κουαρτέτου εγχόρδων και πιάνου αποδίδει με ευαισθησία τους ήχους και τα αρώματα από τα παράλια του Αιγαίου. Δραματουργικά τώρα παρουσιάζεται, με πρωτότυπα κείμενα του Τσιμάρα Τζανάτου, ο βίος ως η περιπέτεια ενός ανθρώπου (ο Τραγουδιστής), που με μόνο εργαλείο του τον λόγο και το τραγούδι, καταγράφει την από τόπο σε τόπο περιπλάνηση της ζωής, με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922. Μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του κόσμου, μέσω του τόπου που θα γίνει πατρίδα του και Κόσμος. Παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας (η Γυναίκα), ένα δραματικό πρόσωπο, που φέρει το άχθος της προσφυγιάς αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής, σαν εγγενές σισύφειο χρέος στην τραγωδία του ανθρώπου να επιβιώσει. Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα ενώσουν τους κόσμους τους, μέσα από αποχωρισμούς, συναντήσεις, θριάμβους και καταστροφές, σε ένα μέλλον που θα αποκτήσει το βάρος της Ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού Η χορωδία -αρχαίος χορός- τραγουδά την αγάπη τη χαρά και τη μνήμη, νανουρίζει, απαλύνει τον πόνο και εύχεται… Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μηνακάκη διαθλά μέσα από το πρίσμα των δυτικών μουσικών οργάνων το φως της παραδοσιακής μουσικής της Μικρασίας φτιάχνοντας ένα νέο, σύγχρονο, ηχητικό περιβάλλον.



 
Κάντε Like το psixagogia.gr