Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μίμη Τσακωνιάτη: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ, Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ»

Χώρος:Αίθουσα Ανδρόγεω ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ανδρόγεω 2
Τηλέφωνο:2810394010
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Παρασκευή 25.01.2019
έως Παρασκευή 25.01.2019
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο   
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση βιβλίου «Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής – Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε» του Μίμη Τσακωνιάτη στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο.



Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στο πρώτο έργο του Γιάννη Σμαραγδή για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που όπως λέει ο συγγραφέας μέσα του ενυπάρχει “ο σπόρος όλων των έργων του σκηνοθέτη που ακολούθησαν”.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συμπατριώτης μας, Σκηνοθέτης και αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Μανώλης Τσελεντάκης και η Ελένη Νέστορα.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους του ελληνικού κινηματογράφου καθώς και το φιλμικό του έργο, είναι το θέμα του νέου βιβλίου του εξαιρετικού θεωρητικού του κινηματογράφου Μίμη Τσακωνιάτη, Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής και υπότιτλο «Καλή σου νύχτα, κυρ’ Αλέξανδρε» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

«Βιογράφο του ελληνικού φωτός» τον χαρακτηρίζει ο συγγραφέας σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας, το οποίο αναφέρεται στην ταινία για τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1981 στην ΕΡΤ.

Είναι άλλωστε πρωτοφανές, για την Ελλάδα, τουλάχιστον ένα έργο που έχει γίνει για την τηλεόραση να τοποθετείται στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου και να κυκλοφορεί ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο για αυτό το έργο.

Θα ακολουθήσουν βιβλία για τις ταινίες ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ταινίες αφιερωμένες σε πρόσωπα-πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού που κινηματογράφησε ποιητικά ο Γιάννης Σμαραγδής.

Με μεγάλη συγκίνηση κράτησε στα χέρια του αυτό το πρώτο βιβλίο ο συμπατριώτης μας σκηνοθέτης. Έχοντας δεχθεί και νιώσει στη μακρόχρονη πορεία του την αναγνώριση και την επιβράβευση (αλλά και την εχθρότητα και την ιταμότητα…), νιώθει ακόμα πιο επιφορτισμένος μέσα από το έργο του να τιμηθεί όσο περισσότερο γίνεται η πατρίδα! Και το φως της!

Διατηρώντας πάντα τον ιδιαίτερο τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, να τις αναλύει και να δημιουργεί κινηματογραφικά έργα με τον απαράβατο κώδικα Ελληνότροπων αξιών που τον χαρακτηρίζει.

Ιδιαίτερη είναι η χαρά του Γιάννη Σμαραγδή για την επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου στο γενέθλιο Ηράκλειο που βρίσκει τρόπους να δείχνει την ευγνωμοσύνη του για το τόπο μας τη Κρήτη, τους κρητικούς και ιδιαιτέρως τους Ηρακλειώτες, οι οποίοι τόσο στα εύκολα αλλά κυρίως στα δύσκολα τον στήριζαν και πάντα του έστελναν τη θετική τους ενέργεια…

Θα Ακολουθήσει η Προβολή της Ταινίας (διάρκειας 55´) του Γιάννη Σμαραγδή: «ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ ΚΥΡ’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ»!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
Κάντε Like το psixagogia.gr

Αίθουσα Ανδρόγεω - Δείτε επίσης