Ομιλία με τίτλο «Χάνδαξ –Κάστρο – Μεγάλο Κάστρο – Ηράκλειο … Τουρκοκρατία»

Χώρος:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Λεωφ.Σοφ.Βενιζέλου-κόλπος Δερματά
Τηλέφωνο:2810282740
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τετάρτη 23.01.2019
έως Τετάρτη 23.01.2019
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο  Είσοδος Ελεύθερη 
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, για τα μνημείων και τις πλουτοπαραγωγικές θέσης της νέας κτίσης των Τούρκων.



Αμέσως μετά την άλωση του Χάνδακα, Σεπτέμβριος 1669, τα δημόσια οικοδομήματα της πόλης, το «ανάκτορο» του Δούκα, το μέγαρο του Αρχιστρατήγου, του Ναυάρχου, του Προβλεπτού και άλλων χρησιμοποιήθηκαν ως εγκαταστάσεις των Τουρκικών αρχών. Στον Χάνδακα αναφέρονται 23 συνοικίες, που μετονομάστηκαν με τουρκικά ονόματα. Υπήρχαν η Εβραϊκή συνοικία στο παράκτιο τείχος και η Αρμενική συνοικία γύρω από τον Άγιο Γεώργιο τον Δωριανό. Μνημεία της εποχής της Τουρκοκρατίας σώζονται ακόμα στο Ηράκλειο, όπως το Σεμπίλ Ιμπραχιμ, οι κρήνες Γενιτσάρ και Χαιναλή, ο Τεκές του τάγματος των τριών ανδρών στο Μαρτινένγο, τμήματα μιναρέδων στο Δεφδεντάρ τζαμί και στο Ζουλφικάρ τζαμί.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.



Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας
Κάντε Like το psixagogia.gr

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Δείτε επίσης