ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Χώρος:Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7
Τηλέφωνο:2810283219
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τρίτη 24.06.2014
έως Τετάρτη 16.07.2014
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο   


Δυο κύκλοι σεμιναρίων - εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους, πάνω στη φωτογραφία και το θέατρο.

Από τις 24 Ιουνίου ως τις 16 Ιουλίου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ προγραμματίζει δυο θεματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, διάρκειας οχτώ ημερών το καθένα. Με τη συνεργασία αξιόλογων συνεργατών, θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια με θέμα την τέχνη της φωτογραφίας και του θεάτρου, με αφετηρία τις συλλογές και τα εκθέματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Φωτογραφία
Με τον φωτογράφο Γιώργο Αναστασάκη σχεδιάστηκε ένα εργαστήριο το οποίο απευθύνεται σε εφήβους που θέλουν να γνωρίσουν τις σύγχρονες πτυχές της φωτογραφικής τέχνης. Μια από αυτές είναι η σύγχρονη φωτογραφία αφήγησης, ή tableau vivant, η οποία ενσωματώνει την αφήγηση σε μια και μόνη φωτογραφία και όχι σε μια σειρά φωτογραφιών, επιχειρώντας να συμπεριλάβει εικονικά όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που θα προκαλέσουν το θεατή να ακολουθήσει την αφήγηση.

Το σεμινάριο διαμορφώνεται ως εξής:
1. Γνωριμία με τη σύγχρονη φωτογραφία αφήγησης και μελέτη παραδειγμάτων από φωτογραφίες μεγάλων δημιουργών.
2. Εισαγωγή στις απαιτούμενες φωτογραφικές τεχνικές και τη διεξαγωγή του πρακτικού μέρους του workshop.
3. Αναζήτηση θεμάτων και επιρροών από τη δεξαμενή της κρητικής τέχνης και λογοτεχνίας, όπως, για παράδειγμα, το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή του Νίκου Καζαντζάκη.
4. Προσαρμογή των δεδομένων αφηγήσεων στη σύγχρονη πραγματικότητα και ενσωμάτωση του επιθυμητού, πρωτότυπου σχολίου. Ο κάθε έφηβος θα σχεδιάσει και θα σκηνοθετήσει μια ή περισσότερες εικόνες, βασιζόμενος στην πηγή της επιλογής του και θα πραγματοποιεί τις λήψεις του με τη βοήθεια των υπόλοιπων συμμετεχόντων σε ρόλο ηθοποιών.

Θέατρο
Το θεατρικό εργαστήριο που πραγματοποιείται με την ηθοποιό Σοφία Δερμιτζάκη, στοχεύει να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να συνδυάσουν το παιχνίδι με τη γνώση και να έρθουν σε επαφή με σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού μας. Η μέθοδος του θεατρικού παιχνιδιού αντιμετωπίζει το παιδί ως ψυχοσωματική ολότητα. Από τα βασικά ζητούμενα είναι η διαμόρφωση καλλιτεχνικής συμπεριφοράς ανάμεσα στο συμβολικό παιχνίδι και το θέατρο. Ο όρος "θεατρικό παιχνίδι" μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη του παιχνιδιού, όπως το συμβολικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, το παιχνίδι με τα αντικείμενα κ.λ.π. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά αναπτύσσουν και απελευθερώνουν τη φαντασία τους, αναδεικνύουν τα εκφραστικά τους μέσα, ενώ παράλληλα, εξοικειώνονται με τα συναισθήματα και με το σώμα τους. Μαθαίνουν να παρατηρούν, να αξιοποιούν τα διάφορα ερεθίσματα, καλλιεργώντας τη γλώσσα του σώματος και τη συναισθηματική νοημοσύνη τους. Η θεματική του συγκεκριμένου εργαστηρίου θα είναι εμπνευσμένη από τις συλλογές του Μουσείου.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει καθημερινά:
Παιχνίδια χαλάρωσης, φαντασίας, παρατηρητικότητας, αυτοσχεδιασμούς, δραματοποίηση, διανομή ρόλων, στήσιμο παράστασης (παρουσίασης).

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες περιόδους:

24 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2014: Σεμινάριο- Εργαστήριο Φωτογραφίας με τον Γιώργο Αναστασάκη. Απευθύνεται σε εφήβους: 14 ως 17 ετών. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στο Ιστορικό Μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από τις 11.00 έως τις 14.00.

7 Ιουλίου - 16 Ιουλίου 2014: Εργαστήριο Θεατρικής Τέχνης με τη Σοφία Δερμιτζάκη. Απευθύνεται σε παιδιά: 8 ως 13 ετών. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στο Ιστορικό Μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από τις 11.00 έως τις 14.00.

Κάντε Like το psixagogia.gr

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης - Δείτε επίσης