Cassandra Wilson

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Σάββατο 05.04.2014
έως Κυριακή 06.04.2014
Έχει Λήξει!
Αθήνα   



Cassandra Wilson
“Μια φωνή που ξέρει να μαγεύει”

5 & 6 Απριλίου
gazARTE

Άνοιξη σημαίνει τραγούδι. Σημαίνει πολιτισμός. Η σκηνή του gazARTE ανοίγει τις πόρτες της και υποδέχεται ακόμη μια σπουδαία φωνή, η οποία έχει δώσει το στίγμα της στη σύγχρονη Jazz με έναν άκρως καθοριστικό τρόπο. Μετά από τον μοναδικό Ibrahim Maalouf, ο οποίος μάγεψε το Αθηναικό κοινό με την εσωτερικότητα και τη δυναμική του σε ένα live που ακόμα συζητιέται, μετά από την εκρηκτική Ute Lemper και εν αναμονεί μίας σειράς συναυλιών που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “παρέλαση τιτάνων”, η Cassandra Wilson των Grammy έρχεται ως το απόλυτο συναυλιακό αποκορύφωμα της σεζόν.

Η Cassandra Wilson είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες jazz μουσικούς, ερμηνεύτριες, τραγουδοποιούς και παραγωγούς της γενιάς της και από όσο όλα δείχνουν, τα έργα και η επιρροή της θα αγγίξουν πολλές ακόμη επόμενες γενιές. Ο Gary Giddins τη χαρακτήρισε ως "μια τραγουδίστρια ευλογημένη με ένα αλάνθαστο ηχόχρωμα, η οποία έχει επεκτείνει το πεδίο της σε ένα μοναδικό μείγμα blues, country και folk μουσικής.”

Ξεκίνησε πιάνο στα έξι της χρόνια. Λίγο αργότερα άρχισε μαθήματα κιθάρας, ενώ η μουσική της πορεία την οδήγησε σε μία (κάτι παραπάνω από ) αξιοζήλευτη καριέρα ως ερμηνεύτρια. Όταν έφυγε από το Jackson του Mississippi για τη Νέα Υόρκη, η Cassandra γνώρισε τον σαξοφωνίστα Steve Coleman και από εκείνη τη στιγμή, μέσα από την από κοινού ίδρυση της κολεκτίβας M-base δούλεψε πάνω σε έναν νέο ήχο και ένα τρόπο έκφρασης που άλλαξε τα δεδομένα της Jazz, αλλά και πρότεινε έναν νέο τρόπο σκέψης που αναδείκνυε τη συλλογικότητα, την ανταλλαγή ιδεών και την διάδοση της μουσικής κουλτούρας των μελών της.

H Cassandra στη συνέχεια τόλμησε μία πιο ακουστική μουσική προσέγγιση που αναδείκνυε τη φωνή της με έναν μοναδικό τρόπο. Κάπου τότε, υπέγραψε στην Blue Note Records και κυκλοφόρησε τον δίσκο-σταθμό για την καριέρα της με τίτλο “Blue Light ‘Til Dawn”, ο οποίος χάραξε το δρόμο για μία νέα γεννιά Jazz τραγουδιστών, ενώ παράλληλα χάρισε στο παγκόσμιο ρεπερτόριο τραγούδια που αγαπήθηκαν όσο λίγα από την Jazz σκηνή και όχι μόνο.

Η συνέχεια… λίγο πολύ γνωστή. Η Cassandra Wilson με τον καιρό αναδείχθηκε σε ένα τεράστιο ταλέντο, που επιδόθηκε στο πιο δημιουργικό πάντρεμα της folk, της country και των blues με την Jazz. Το έργο της έχει βραβευθεί με δύο Grammys, με Django D’Or, με Edison Music Award και ένα σωρό ακόμα τιμητικές διακρίσεις, ενώ το "Blood on the Fields” του Wynton Marsalis, στο οποίο η Cassandra είχε βασικό ρόλο, αποτελεί την πρώτη Jazz δουλειά που κατάφερε να κερδίσει βραβείο Pulitzer.

5 & 6 Απριλίου, το Gazarte παρουσιάζει με υπερηφάνεια την ανεπανάληπτη Cassandra Wilson σε δύο μεν, μοναδικές δε, βραδιές.
Κάντε Like το psixagogia.gr