Ανεβαίνει η performance «Αναμονή στο Μπουντουάρ» της Λαμπρινής Μποβάτσιου

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Κυριακή 15.10.2023
έως Κυριακή 15.10.2023
Έχει Λήξει!
Χανιά   

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων

Η performance «Αναμονή στο Μπουντουάρ- Μίτωση» της Λαμπρινής Μποβάτσιου και του Αποστόλη Φιλίππου παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον» την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 14:00, στο Δρομόνερο του δήμου Πλατανιά.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον εορτάζοντας τα 15 ΧΡΟΝΙΑ λειτουργίας του οργανώνει, για την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έκθεσης «Αναμονή στο Μπουντουάρ» της Λαμπρινής Μποβιάτσου, τη δυαδική performance «ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΤΟΥΑΡ – ΜΙΤΩΣΗ» με συμμετοχή του προσκεκλημένου καλλιτέχνη Αποστόλη Φιλίππου (Γιορ Πέρσοναλ Τζήζας) στη διάδραση της Λαμπρινής Μποβιάτσου με τα ήδη εκτεθειμένα έργα της.

Σε αυτήν την περιήγηση - αναζήτηση ο καλλιτέχνης Αποστόλης Φιλίππου έρχεται ως συμβολική μορφή να ενσαρκώσει το άυλο εγώ και το άυλο άλλο.

Η performance «ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΤΟΥΑΡ – ΜΙΤΩΣΗ» έχει να κάνει με το μοναδικό και τη δυαδικότητα, το άσπρο και το κόκκινο. Το άσπρο ως αγνότητα και αποτίμηση της ομορφιάς, το κόκκινο ως αγάπη και αίμα.

Τα δύο χρώματα συνδιαλέγονται ως ένωση και χωρισμός μαζί. Μαζί ως ένωση. Η μίτωση είναι μια διαδικασία διχοτόμησης του κυτταρικού πυρήνα σε δύο όμοια κύτταρα. Μοιραία όπως στα κύτταρα θα έρθει η στιγμή του διαχωρισμού. Είναι αυτό που περιμένουμε να συμβεί.

Το μοναδικό και η δυαδικότητα της δράσης, ίσως να παραπέμπει και στον αρχαίο μύθο του ερμαφρόδιτου. Οι εικαστικοί Λαμπρινή Μποβιάτσου και Αποστόλης Φιλίππου επιτελούν μια δράση στο μπουντουάρ μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι καλλιτέχνες αναφέρουν:

«Ο άνθρωπος είναι λαχτάρα, αναζήτηση “κοινωνίας”. Γι’ αυτό κάθε φορά που συνειδητοποιεί τον εαυτό του τον συνειδητοποιεί ως απουσία του άλλου». (Οκτάβιο Πας, “Ο Λαβύρινθος της Μοναξιάς”).

«Μέσα σ’ ένα δωμάτιο μια γυναίκα, σαν έκθαμβος περιηγητής, σαν αρχαιολόγος του παρελθόντος και του μέλλοντος ξυπνά ανακαλύπτοντας την οικεία ανθρώπινή της κατάσταση. Το δωμάτιο-μπουντουάρ στο οποίο ξυπνά, δεν της είναι όμως ολότελα γνώριμο, ούτε και καθησυχαστικό. Μέσα σε μια άγνωστη συνθήκη, που είναι ο κόσμος, ανακαλύπτει τον εαυτό της και προσεγγίζει το είδωλό της στον καθρέφτη. Εκεί βρίσκεται ο άλλος, ο έξω από το δικό της εγώ; Ή μήπως αυτό που αναζητεί είναι ο εαυτός της πριν από τον διαχωρισμό από την ολότητα του σύμπαντος μέσω της συνείδησης; Ή αναζητεί την αίσθηση της απόλυτης ένωσης που προσφέρει ο έρωτας; Ή την απεριόριστη εγγύτητα εντός της μήτρας της μητέρας που εμπεριέχει, περικλείει, τρέφει και προστατεύει;».

Την έκθεση και διάδραση της Λαμπρινής Μποβιάτσου «Αναμονή στο Μπουντουάρ» με έργα της από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον επιμελείται η Έφη Μιχάλαρου, που σημειώνει: «Η Λαμπρινή Μποβιάτσου στην ατομική της έκθεση με τίτλο “Αναμονή στο Μπουντουάρ” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, ανασύρει έργα της από τη Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου και σε διάλογο με νέα ευρήματα δημιουργεί το προσωπικό της μπουντουάρ, που ασχολείται με “αυτό” και το “άλλο”, την παρουσία και την απουσία, το υλικό και το άυλο, το αληθινό και το φανταστικό, την ψευδαίσθηση και τη φαντασίωση, τον έρωτα σε όλες τις διαδρομές και σε όλα τα επίπεδα».

Η παρουσίαση της έκθεσης «Αναμονή στο Μπουντουάρ» και των εικαστικών δράσεων γίνονται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος ΧΑΝΙaRT-2023, συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Match More και το Ζεύξις Art Studio με την συμπαράσταση της Dream Idea Machine Art View.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 με ελεύθερη είσοδο ενώ η performance «ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΤΟΥΑΡ – ΜΙΤΩΣΗ» είναι η καταληκτική δράση της έκθεσης.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και η παράλληλη ομαδική εικαστική έκθεση «3 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ+», που παρουσιάζεται στις αίθουσές του, θα είναι ανοικτά κάθε Κυριακή από 11:00 έως 19:00, και κάθε μέρα έπειτα από προσυνεννόηση, μέχρι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 .

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων κουλτούρας στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970.

Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις.

Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.

Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης δημιουργούν Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού. 


Κάντε Like το psixagogia.gr