Χανιά: «Ανοιχτά Πανιά 2023»

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Κυριακή 27.08.2023
έως Παρασκευή 15.09.2023
Έχει Λήξει!
Χανιά   

Δυναμικό ξεκίνημα για τον τρίτο χρόνο του Φεστιβάλ πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου Χανίων «Ανοιχτά Πανιά» 2023, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Σελασφόρος
Μαρίνα Βελησιώτη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη
Εικαστική εγκατάσταση, υφαντό έργο, video art, land art
Σε χωριά και τοποθεσίες της Δ.Ε. Ακρωτηρίου, Δήμου Χανίων
27 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου 2023
Περισσότερες πληροφορίες: www.anoixtapania.gr
Το εικαστικό και σπονδυλωτό έργο «Σελασφόρος» έχει ως αφετηρία την ιστορία του Αρκουδόσπηλιου, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Η συγκεκριμένη σπηλιά αποτελούσε ιερό στην αρχαιότητα αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Η Άρτεμις, θεά της φύσης, γνωστή και ως «Σελασφόρος», προσωποποιεί το καθαρό φως και συνδέεται με τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Το πρότζεκτ «Σελασφόρος» εστιάζει στη δημιουργία έργων σε διαφορετικά τοπόσημα της χερσονήσου και θα υλοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου.
Το έργο θα ακολουθήσει μια αφηγηματική διαδρομή, έχοντας ως αναφορά σπήλαια, μοναστήρια και αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, καθώς και τοπικές μυθολογίες. Καταλήγοντας στην κοινότητα των Στερνών, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, τα Καθιανά και τον Παζινό, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και έργα: Υφαντά, video art, εγκαταστάσεις στο τοπίο (land art).
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ*
Κυριακή 27 Αυγούστου
Τοποθεσία: Εξωτερικός χώρος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων
Ώρα έναρξης: 10:30
Διάρκεια: 3 ώρες
Δράση: Περίπατος σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων. Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και θα ενημερωθούν για την χλωρίδα της περιοχής τους και ενδεχομένως θα ανακαλύψουν νέες πληροφορίες γι’ αυτήν. Μετά τον περίπατο θα γίνει ένα δημιουργικό εργαστήριο αποτύπωσης και σχεδιασμού της διαδρομής μας (δημιουργία του συμβόλου). Το σχήμα αυτό θα το χαράξουμε στο σημείο που έχει οριστεί για τη φύτευση.
Δευτέρα 28 Αυγούστου
Τοποθεσία: Εξωτερικός χώρος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων.
Ώρα έναρξης: 09:00
Διάρκεια: 3 ώρες

Δράση: Σε συνέχεια της δράσης της προηγούμενης ημέρας θα ακολουθήσει η υλοποίηση του έργου (Land Art), με φυτεύσεις βοτάνων/φυτών μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου από κοινού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δύο συναντήσεων απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, σε εφήβους και σε ενήλικες.
*Κράτηση θέσεων: events@anoixtapania.gr
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Τετάρτη 30 Αυγούστου
Τοποθεσίες: Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, Καθιανά (Πλατεία Καθιανών), Παζινός (Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα), Στέρνες (Αλσάκι στο κέντρο του χωριού, πλησίον του κτηρίου του πολιτιστικού συλλόγου Στερνών Μινώα).
Ώρες περιήγησης ιδιωτικά: Τα έργα στα παραπάνω σημεία θα είναι επισκέψιμα από τις 18:00 έως τις 23:00, για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν με το όχημά τους.
Περιηγητική δράση στους τόπους των έργων, σε όλα τα σημεία με προγραμματισμένες διαδρομές με λεωφορείο* και τελικό προορισμό τις Στέρνες. Εκεί θα πραγματοποιηθεί ένα συμμετοχικό γεύμα με τη βοήθεια των γυναικών της τοπικής κοινότητας. Η δράση απευθύνεται σε θεατές-συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.
*Ειδικά για την ημέρα της καλλιτεχνικής δράσης ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ θα διαθέσουν λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των συμμετεχόντων, σε δύο ομάδες.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ:
1) Αναχώρηση στις 17:30 από ΚΤΕΛ Χανίων, Επιστροφή από Στέρνες στις 21:30
2) Αναχώρηση στις 19:30 από ΚΤΕΛ Χανίων, Επιστροφή από Στέρνες στις 23:00
Κρατήσεις θέσεων: politismos@chania-culture.gr, Πληροφορίες: 2821034200 (ώρες 09:00-15:00).
Τα έργα θα παραμείνουν στις τοποθεσίες της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου. Η εικαστική εγκατάσταση στο Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα στον Παζινό θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, καθημερινά 17:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο.
Δείτε τα video από όλες τις δράσεις της διετίας στα «Ανοιχτά Πανιά» εδώ.
Facebook και Instagram: @anoixtapania
Website: www.anoixtapania.gr
#anoixtapania


 
Κάντε Like το psixagogia.gr